Frynsegoder.jpg

De ti beste frynsegodene

I årets siste utgave av Personal og Ledelse kan du lese ti på topp listen over de beste frynsegodene for både bedrift og ansatte. Få også med deg hvordan god seniorpolitikk fungerer i praksis. Sliter du med å være til stede i her og nå, får du gode råd om hvordan du kan mestre akkurat det.

Publisert

Mange bedrifter tilbyr et bredt utvalg av frynsegoder til sine ansatte. Kanskje er det på tide med en gjennomgang av hva dere tilbyr deres ansatte.

Advokatfirmaet Price Waterhouse Coopers (PwC) har utarbeidet en liste over de ti beste godene for arbeidsgiver og ansatte. Partner Erland Nørstebø råder bedriftslederne til å satse på noen få gode frynsegoder, men heller gjøre dette skikkelig.

Sykehuset Telemark i Skien er en av de få virksomhetene i Norge som har gjennomført og evaluert et seniorprosjekt over tid.

Mange trives på jobb selv om de har travle dager. Men hvis arbeidsmengden er for stor over tid, øker sannsynligheten for at folk slutter tidlig. Her fra en av sengepostene ved enhet for nevrologi, slag og rehabilitering ved Sykehuset Telemark. Fra venstre: Hjelpepleier Tove Ranestad, sykepleier Hege Ottesen og rådgiver Anlaug Botnen.

– Gjennomsnittsalderen ved sykehuset er 47 år og derfor er det viktig for oss å beholde kompetansen så lenge som mulig, forteller klinikkrådgiver Anlaug Botnen (59). Hun var leder for prosjektet som varte fra 2007 til 2009.

La du merke til trærne i dag? Så du at det grønne hadde blandet seg med gult og brunt og kjente du at det var kommet et friskt og kjølig drag i luften… eller var du allerede et helt annet sted?

Vi ønsker oss innholdsrike og gode liv, men i jakten på det gode liv kan ansvaret bli for stort og oppgavene for mange. Tid og krefter strekker ikke til. Glede og energi erstattes av stress og nedstemthet.

Psykolog Svein Gran møter mange mennesker som har det slik. I stressmestringskursene han holder ved Sola Distriktspsykiatriske Senter (DPS) ved Stavanger får deltakerne øve seg på oppmerksomhetstrening. Målet er å ta tilbake kontrollen over hverdagen og kjenne at livet tross alt er et spennende sted.

– Grunnprinsippet for en leder er det å ville noe. Hvis du ikke vil noe, så kan du ikke lede andre. Men du kan lære å bli en administrator. Det trengs også og der er det kanskje noe å lære på BI. Men det er stor forskjell på det å ha et lederverv, og det å være leder, sier Aslak Sira Myhre til Personal og Ledelse.

Lønn er et ømtålig tema. Ingen liker å bli forfordelt. Individuell lønnsfastsettelse betyr at ansatte får ulik lønn. Da er det viktig å kunne begrunne hvorfor.

– Tradisjonelt sett er det ikke mye åpenhet rundt avlønning. Jeg appellerer til mer åpenhet, men da blir det desto viktigere at avlønningen er saklig begrunnet, sier Tor André Sunde i Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) .

Det betyr at differensiering i lønn skal knyttes opp mot fastlagte kriterier som eksempelvis resultater, kompetanse og samarbeidsevne.

Dette og mye mer spennende stoff får du med deg i årets siste utgave. Dersom du ikke får bladet i posten kan du klikke på linken under for å sikre deg faglig påfyll i 2012. Neste utgave kommer ut i begynnelsen av februar 2012.

Powered by Labrador CMS