Norske ledere bekymret for kompetansebrist

Nær halvparten av norske ledere er bekymret for at virksomheten ikke vil få tilgang til ansatte med nok og riktig kompetanse de neste årene. En tredjedel mangler en strategi for hvordan de skal løse denne utfordringen.

Publisert

Det viser en ny landsdekkende arbeidsmarkeds- undersøkelse blant 1600 ledere og 1000 arbeidstakere. Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse AS for Proffice i april og mai 2012.

Olje og gass Mens 44 prosent bekymrer seg for kompetansebrist uavhengig av bransje, er bekymringen størst innen olje og gass. Her er hele 58 prosent bekymret for en fremtidig kompetansebrist. - Denne bekymringen gjenspeiler arbeidsmarkedet slik vi opplever det. Allerede i dag er behovet for kompetanse innen viktige fagområder prekært, og for å dekke etterspørselen er vi avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Derfor har vi inngått avtaler med flere leverandører i utlandet, i tillegg til at vi har spesialister i Proffice som er ansvarlige for rekruttering av utenlandsk arbeidskraft, sier Stein Andrè Haugerud, direktør i Proffice i en melding.

Rekrutterer fra utlandet Undersøkelsen viser at mange norske virksomheter allerede er godt i gang med å rekruttere fra utlandet. 20 prosent av lederne har aktivt hentet inn arbeidskraft fra utlandet, mens 28 prosent har rekruttert arbeidsinnvandrere som allerede er i Norge. Olje- og gassbransjen er de ivrigste, her svarer 58 prosent av lederne at de allerede har hentet folk fra utlandet. Det finnes flere tiltak en virksomhet kan iverksette for å forberede seg på en eventuell kompetansebrist. Undersøkelsen viser at 54 prosent har en strategi for dette, og det mest populære tiltaket går på kompetanseheving av den arbeidskraften man allerede besitter. Det kan være i form av omskolering, kursing og videreutdanning. Rekruttering fra utlandet kommer først på fjerdeplass, med 17 prosent.

Vender blikket innover Andre populære tiltak som nevnes er å se på andre rekrutteringskanaler i rekrutteringsarbeidet, samt vurdere lønnsstruktur og bonusordninger for å få tak i riktig kompetanse.- Å vende blikket innover kan være vel så viktig som å hige etter helt ny arbeidskraft. Ansatte som allerede kjenner virksomheten har definitivt et fortrinn. Dessuten, at arbeidsgiver investerer i ansatte i form av etterutdanning kan også gi økt motivasjon og lojalitet til arbeidsplassen. Bare sørg for å lage avtaler som gjør at kompetansen forblir i virksomheten også etter endte kurs og studier, sier Haugerud. (pressemelding)

Har du leder- eller personalansvar?

Bestill et abonnement i dag!

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.

Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

- Leder- og organisasjonsutvikling- Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving

Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken

"
Powered by Labrador CMS