pengercolourbox1009137

For tidlig å avblåse finanskrisens virkninger

Finansinstitusjonenes resultater i første halvår 2009 viser at inntjeningen i bankene holder seg oppe. Det er likevel for tidlig å avblåse virkningene av finanskrisen i Norge, mener kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo.

Publisert

- Selv om de samlede resultatene for norske banker i første halvår 2009 er opprettholdt på samme nivå som i fjor, er det for tidlig å avblåse virkningene av finanskrisen i Norge, sier kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo i en kommentar.

Venter tap på næringslån

Han presierer at det er et høyere nivå for mislighold og tap på lån til bedriftene, og vi må vente at det avdekkes nye tap på næringslån i månedene som kommer.

- Når inntjeningen holder seg oppe til tross for økte tap, skyldes det betydelige inntekter fra verdipapirvirksomhet i bankene, mens nettorenteinntektene viser en svak utvikling, sier Skogstad Aamo.

Bedre enn andre land

Skogstad Aamo understreker at norske banker så langt har kommet gjennom finanskrisen bedre enn banker i de fleste andre land:

- Det er tilnærmet normale forhold for bankenes utlån i personmarkedet, med betydelig konkurranse og press på marginene. I bedriftsmarkedet ser en mindre konkurranse og en tilpasning av marginene til den økte risiko etter at marginene var på et lavt nivå i 2006-2008.

Null vekst i andre kvartal

Samlet var det om lag nullvekst i bankenes (inkl. utenlandske filialer i Norge) utlån til næringslivet i andre kvartal 2009. De utenlandske filialene reduserte utlånsvolumet ytterligere fra første kvartal til andre kvartal i år, mens norske banker hadde en svak økning av sine utlån.

Tolvmånedersveksten i utlån fra utenlandske filialer i Norge falt med 14 prosentpoeng til nær 7 prosent, mens for norske banker falt tolvmånedersveksten med 4 prosentpoeng til om lag 9 prosent i det samme tidsrommet.

For bankene samlet økte volumet av misligholdte engasjementer fra 0,5 til 1,0 prosent av totale utlån fra utgangen av første halvår 2008 til utgangen av første halvår 2009. Syv banker hadde underskudd i første halvår 2009.

Powered by Labrador CMS