Arbeidsglede

Venter vekst - men ansetter ikke

Flertallet av norske små og mellomstore bedrifter forventer omsetningsvekst, men langt færre planlegger en økning i antall ansatte.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

65 prosent av bedriftene vil løse dette ved å jobbe smartere. Det kommer fram i undersøkelsen Effektivitetsbarometeret, som gjennomføres hvert år av Visma.

Svar fra 865 bedrifter i viser at optimismen i norsk næringsliv er høyere enn i fjor, men fortsatt ikke helt tilbake på 2008-nivå.

Effektivitetsbarometeret ble gjennomført i september 2010, to år etter at finanskrisen slo til for fult i Norge. For åttende år på rad svarer norske bedrifter på spørsmål relatert til rammebetingelser og temperaturen i norsk næringsliv.

Økende optimisme

Undersøkelsen avdekker en økende optimisme hos bedriftene og trenden er den samme over hele landet.

– 58 prosent av bedriftene venter en omsetningsøkning i 2010, mens tallet for 2009 kun var 46 prosent. Går vi tilbake til 2008, så forventet hele 69,5 prosent en omsetningsøkning. Det betyr at vi ikke er helt tilbake der vi var før finanskrisen, sier Rune Norbakk, direktør for SMB-segmentet i Visma Services Norge.

Sysselsettingen er uendret

Selv om det forventes høyere omsetning så signaliserer bedriftene at dette skal skje uten å øke antall ansatte i bedriftene.

– Kun 30 prosent svarer at de forventer en ytterligere økning av antall ansatte i 2011, noe som er tilnærmet likt resultatet i fjorårets undersøkelse. Før finanskrisen i 2007 var dette tallet 40 prosent. Troen på vekst i antall ansatte er da vesentlig lavere enn før finanskrisen, forteller Rune Norbakk.

Satser på effektivisering

Undersøkelsen gir ikke noe entydig svar på hvordan bedriftene planlegger å øke omsetning med en stabil sysselsetting. Det kan imidlertid tyde på at økt grad av effektivisering av arbeidsrutiner, struktur og organisering er noe av svaret. Hele 65 prosent av bedriftene mener at virksomheten kan bli mer effektiv ved å ha fokus på dette.

26 prosent vil satse på bedre dokumentbehandling og smartere måter å løse administrative oppgaver på. 30 prosent vil prioritere økt satsing på opplæring og motivasjon. Nær 3 av 5 sier seg enige i utsagnet ”i min bedrift må vi bli vesentlig mer effektive for å kunne være konkurransedyktige”.

Når det gjelder å få tak i kvalifisert arbeidskraft synes situasjonen å være vesentlig endret. I 2009 svarte 45 prosent av bedriftene at finanskrisen gjorde det lettere å få tak i kvalifisert arbeidskraft, mens tallet for i år kun er 32 prosent.

Funn fra undersøkelsen

• 58 prosent forventer høyere omsetning i 2010

• Under 20 prosent skal øke antall ansatte i år

• Under 30 prosent skal øke antall ansatte neste år

• 58 prosent mener at ”i min bedrift må vi bli vesentlig effektive for å være konkurransedyktige”

• 65 prosent vil effektivisere gjennom smartere arbeidsprosesser

• 30 prosent vil effektivisere gjennom større satsning på opplæring og motivasjon

• 26 prosent vil effektivisere med bedre administrative rutiner og bedre dokumentbehandling

• 32 prosent er enige i at finanskrisen har gjort det lettere å få tak i kvalifisert arbeidskraft, en vesentlig lavere andel enn i 2009

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS