God service

To av ti forventer økt bemanning

Norske arbeidsgivere forventer økt bemanning i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal, viser Manpowers siste arbeidsmarkedsbarometer.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Det er forventet økning i en rekke sektorer, særlig innen bank og finans, primærnæringene, samt butikk- og hotellbransjen.

Undersøkelsen viser at arbeidsgivere over hele landet forventer oppbemanning neste kvartal. Størst tilbakegang forventes i bygg- og anleggsbransjen, men også her er det flere som vil oppbemanne enn nedbemanne.

18 prosent av norske arbeidsgivere forventer oppbemanning neste kvartal, mens kun fire prosent forventer nedbemanning i tidsrommet fra oktober til desember. Justert for sesongvariasjoner viser undersøkelsen at 13 prosent av norske arbeidsgivere forventer en økt nettobemanning i fjerde kvartal.

Turbulente tider i møte

– Den stigende optimismen hos norske arbeidsgiver vil bli utfordret av turbulensen som igjen har truffet den globale og norske økonomien. Vi opplever fortsatt stor aktivitet og god etterspørsel fra våre kunder, og det blir veldig spennende å følge med framover, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup Norge.

Hun peker på at undersøkelsen er gjennomført i samme periode som uroen på den norske børsen startet.

– Vårt arbeidsmarkedsbarometer har tidligere samsvart bra med konjunkturene. Denne gangen er vi litt usikre på grunn av den urolige økonomiske situasjonen. Det er for tidlig å si hva konsekvensene framover blir, sier Brath.

Størst optimisme i bank og finans

Her forventer 30 prosent av arbeidsgiverne oppbemanning, sammenlignet med 18 prosent i forrige kvartal

– Vi må nok forvente en noe svakere optimismen også i denne bransjen, i lys av de økonomiske urolighetene, men det er vanskelig å si hvor store utslagene vil bli, sier Maalfrid Brath.

I butikk- og hotellbransjen er det 20 prosent av arbeidsgiverne som planlegger å øke bemanningen. Det er syv prosentpoeng flere enn i tredje kvartal.

– Det har vært en gjennomgående positiv oppbemanningstrend i butikk- og hotellbransjen de siste to årene, men ikke like høy som den er forventet å bli nå. Dette er en konjunkturutsatt næring, så den kan fort møte trangere tider, sier Maalfrid Brath.

I primærnæringene er det 12 prosent som planlegger å øke bemaningen neste kvartal. Sammenlignet med inneværende kvartal er dette en økning på hele ni prosentpoeng. Næringen har gjennomgående hatt den laveste forventede veksten hittil i år, men får et markant oppsving i fjerde kvartal.

Offentlig sektor har de siste to årene hatt en relativt stabilt lav oppbemanning. Nå sier syv prosent av arbeidsgiverne at de vil oppbemanne, mot bare èn prosent i tredje kvartal.

Nedtur for bygg- og anlegg

I fjerde kvartal ser vi størst negativ endring i bygg- og anleggsbransjen, selv om også denne bransjen planlegger for vekst. I tredje kvartal oppga 16 prosent av arbeidsgiverne at de ville oppbemanne. For fjerde kvartal sier 10 prosent det samme. Forrige kvartal var bemanningsforventingene i denne bransjen på sitt høyeste punkt siden 2007.

Tredje kvartals undersøkelse viste at optimismen var størst i norske produksjonsbedrifter, hele 18 prosent svarte da at de forventet økt bemanning. Nå er optimismen noe moderert og det er 16 prosent av arbeidsgiverne i denne bransjen som forventer økning.

(NTB)

Powered by Labrador CMS