colourbox_beina på bordet

Finanskrisen holdt igjen karrieren

Norske arbeidstagere satt karrieren på vent under finanskrisen. Men nå er optimismen tilbake, og flere nordmenn er på jobbjakt, viser ny undersøkelse.

Publisert

i

Norske arbeidstakere valgte trygghet fremfor å satse på karrieren under finanskrisen. (Ill.foto: Colourbox)

Mens arbeidstagere i en rekke land over hele verden føler de har utviklet seg karrieremessig under finanskrisen, viser en fersk kvartalsrapport av Randstad Work Monitor at nordmenn i prinsippet satt karrieren på vent i denne perioden.

Høy fokus på trygghet

Kun 18 prosent av norske arbeidstagere føler de utviklet seg i perioden da krisen preget verdensøkonomi og arbeidsmarked.

- Nordmenn har vært vant med lav arbeidsløshet over mange år, og når kurven plutselig peker oppover – som den gjorde i fjor – føler mange medarbeidere at de heller må fokusere på trygghet og langsiktighet, fremfor karriereutvikling, sier administrerende direktør Øyvind Sandvik i Randstad i en pressemelding.

Norge og Danmark på bunnen

Selskapet har intervjuet lønnsmottagere i 26 land over hele verden, i karrierebarometeret som utkommer fire ganger i året.

- En naturlig konsekvens av at man heller fokuserer på mer trygghet i en slik periode, er at mange føler at de ikke utvikler seg. Av alle land i undersøkelsen scorer Norge og Danmark aller lavest på dette spørsmålet i undersøkelsen, sier Sandvik.

I land som Kina og India svarer for eksempel henholdsvis 64 og 78 prosent at de utviklet seg med nye arbeidsoppgaver under finanskrisen. 50 prosent av tyskerne svarer det samme, og også svenskene ligger foran oss.

Økende selvtillit

Undersøkelsen viser også med tydelighet at arbeidstagernes lyst og selvtillit til å finne nye jobber øker i takt med normalisering av den internasjonale økonomien.

I den ferske undersøkelsen er medarbeidere i Norge, sammen med Sverige, Luxembourg og Argentina de som nå minst frykter for å miste jobben sin.

Disse landene utviklet seg minst under finanskrisen:

Norge 18% Danmark 19%Luxembourg 22%Nederland 26%Sverige 26%

Disse utviklet seg mest under finanskrisen:

India 78% Kina 64% Mexico 62% Argentina 62%Tyskland 50%

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS