joakim_lystad_foto_mattilsynet.jpg

Bedre økonomi gir flere jobber

Siden april i fjor er det blitt 6 300 færre arbeidsledige viser nye tall fra NAV. Bedringen på arbeidsmarkedet fortsetter, og det er flere ledige stillinger nå enn for ett år siden.

Publisert

Joakim Lystad.

– Bedringen i norsk økonomi har ført til lavere arbeidsledighet og flere ledige jobber. Antall ledige stillinger har økt for hver måned siden september og det er stadig færre som opplever å bli arbeidsledige, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Ledigheten ned 8 prosent

Ved utgangen av april var 72 000 personer registrert som helt ledige hos NAV og arbeidsledigheten er nå på 2,8 prosent. Ledigheten har gått ned med åtte prosent siden april i fjor og halvparten av nedgangen skyldes færre permitteringer.

Justert for normale sesongvariasjoner har det blitt 400 flere helt ledige den siste måneden. Denne økningen henger sammen med at det er færre som deltar på arbeidsmarkedstiltak. Totalt sett har antall ledige og personer på arbeidsmarkedstiltak falt med 1 200 personer i april.

Størst nedgang for de yngste og de eldste

Det har blitt færre ledige menn, mens det er like mange ledige kvinner nå som for ett år siden.

Det er blant personer i starten av 20-årene og personer i 60-årene at ledigheten har gått mest ned det siste året, med henholdsvis 13 og 12 prosent. I disse aldersgruppene har også ledigheten gått noe ned for kvinner, men nedgangen er klart størst for menn.

Ledigheten er likevel høyest for personer i 20-årene, mens den synker med økende alder.

Færre ledige industriarbeidere

Ledigheten har gått mest ned for personer med yrkesbakgrunn fra industriarbeid og ingeniør- og IKT-fag. Over halvparten av nedgangen i ledigheten innen industriarbeid kommer av at det nå er færre permitterte fra industrien enn det var for ett år siden.

Innen helse, pleie og omsorg, undervisning og barne- og ungdomsarbeid har ledigheten økt det siste året. Det er likevel fortsatt innen undervisning at arbeidsledigheten er lavest, med kun 0,8 prosent av arbeidsstyrken. Høyest ledighet er det innen bygge- og anleggsarbeid med 5,4 prosent.

14 prosent flere ledige stillinger

I løpet av april ble det lyst ut 14 prosent flere ledige stillinger enn i april i fjor. Antall ledige stillinger har økt mest innen bygge- og anleggsarbeid, hvor det har blitt 56 prosent flere ledige stillinger enn på samme tid i fjor.

Det er også en kraftig vekst i ledige stillinger innen industriarbeid ingeniør- og IKT-fag og for akademiske yrker. Innen butikk- og salgsarbeid ble det lyst ut 19 prosent færre stillinger enn i april i fjor.

Færre ledige i hele landet

Ledigheten gikk ned i alle fylker, med unntak av Østfold og Aust-Agder hvor ledigheten er uendret i forhold til april i fjor. Det er i Nord-Trøndelag, Finnmark og Rogaland at ledigheten har gått mest ned det siste året.

Ledigheten er lavest i Rogaland og Sogn og Fjordane, med henholdsvis 2,1 og 2,2 prosent av arbeidsstyrken, mens ledigheten er høyest i Østfold med 3,6 prosent og i Oslo med 3,5 prosent.

Powered by Labrador CMS