(Ill.foto: Colourbox)

Nedgang i ledigheten

NYHET: Stadig færre melder seg arbeidsledig hos NAV. I løpet av september ble det 400 færre registrerte helt ledige ifølge sesongjusterte tall fra NAV.

Publisert

– September er fjerde måned på rad hvor vi ser en nedgang i arbeidsledigheten. Den positive utviklingen skyldes at færre blir arbeidsledige. Det har ikke vært færre nye arbeidssøkere som melder seg til NAV siden desember 2014, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere som deltar på tiltak falt med 100 personer i september.

Arbeidsledigheten falt mest i Telemark og Østfold i september, justert for normale sesongvariasjoner. Sogn og Fjordane hadde størst økning i ledigheten , men oppgangen kommer etter flere måneder med fallende ledighet.

Bygge- og anleggsyrker og serviceyrker og annet arbeid var yrkesgruppene hvor ledigheten falt mest i september, justert for normale sesongvariasjoner. Innen ingeniør- og ikt-fag fortsatte ledigheten å øke.

Tallene nedenfor er ikke sesongjustert, og endringene som framkommer er sammenlignet med samme måned i fjor.

Helt ledige og arbeidssøkere som deltar på tiltak

Ved utgangen av september var det registrert 78 500 helt arbeidsledige hos NAV. Dette er en nedgang på 1 100 sammenlignet med september i fjor. Arbeidsledigheten er på 2,8 prosent, ned fra 2,9 prosent i september i fjor.

Til sammen er det 95 700 personer som enten er helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak (bruttoledigheten). Det er 3 800 flere enn for ett år siden og tilsvarer 3,5 prosent av arbeidsstyrken, mot 3,4 prosent i september i fjor.

Store fylkesvise forskjeller

Ved utgangen av september er det fire fylker som har høyere ledighet enn de hadde for ett år siden. Økningen er størst i Møre og Romsdal, fulgt av Hordaland, Rogaland og Vestfold. Nord-Trøndelag og Telemark har hatt størst nedgang i ledigheten det siste året.

Arbeidsledigheten er høyest i Rogaland med 4,3 prosent og i Aust-Agder med 3,5 prosent. Sogn og Fjordane og Oppland har den laveste arbeidsledigheten med 1,5 prosent og 1,7 prosent.

Størst nedgang innen bygg og anlegg

Arbeidsledigheten har falt mest innen bygge- og anleggsarbeid det siste året, med en nedgang på 13 prosent. Innen ingeniør- og ikt-fag har arbeidsledigheten økt med 24 prosent i samme periode.

Ved utgangen av september var arbeidsledigheten høyest innen industriarbeid med 4,5 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest innen undervisningsyrker og akademiske yrker, med henholdsvis 0,8 og 1,1 og prosent.

(NAV)

_______________________________________________________________

Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet

- Besøk oss på facebook

- Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS