Per T. Lund i Apotekforeningen får sin dose med influensavaksine, slik alle andre nå kan få på et apotek uten resept fra lege.
Per T. Lund i Apotekforeningen får sin dose med influensavaksine, slik alle andre nå kan få på et apotek uten resept fra lege.

Farmasøyter får rett til å rekvirere influensavaksiner

Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at apotekfarmasøyter heretter kan rekvirere influensavaksiner. Da kan folk gå på apoteket og få vaksinen uten å trenge resept fra lege.

– Å gi farmasøyter rett til å rekvirere influensavaksine er et viktig bidrag til at flere får tatt vaksinen i høst, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Helseministeren har nå bestemt at apotekfarmasøyter kan rekvirere influensavaksiner, slik at befolkningen kan få satt vaksinen direkte på apoteket. Den nye paragraf 2-4 andre ledd i Rekvirerings- og utleveringsforskriften er slik:

Hvem kan utføre?

Provisorfarmasøyter og reseptarfarmasøyter i apotek kan rekvirere bestemte vaksiner mot sesonginfluensa som skal administreres i apoteket. Rekvireringsretten omfatter også legemidler som er nødvendig for administrering av vaksinen. Farmasøyter som eier apotek har ikke rekvireringsrett. Helsedirektoratet kan gi nærmere retningslinjer for hvilke legemidler som kan rekvireres etter dette ledd.

Snart tilgjengelig

Lund mener den nye bestemmelsen på en god måte vil sikre at befolkningen får enklere tilgang til influensavaksinering. Med denne endringen vil 7-800 apotek være klare til å sette influensavaksiner uten legeresept denne høsten. Vaksinen vil være tilgjengelig i apotek i løpet av noen uker.

– Tilbakemeldingen fra folk som har tatt influensavaksine i apotek tidligere har vært veldig positiv, men mange har lurt på hvorfor de må oppsøke lege først for å få resept. Nå slipper de det fra i høst, sier Lund.

– Pasientsikkerheten vil bli godt ivaretatt av apotekene. Alle apotekansatte som skal rekvirere eller sette influensavaksiner har gjennomført opplæring i henhold til apotekenes bransjestandard og tjenestemanual. Det vil sikre en god og trygg tjeneste for alle som vaksinerer seg på apotek, avslutter Per T. Lund.

(Apotekforeningen/myNEWSdesk)

Powered by Labrador CMS