Mads Wildhagen er markedssjefen i Academic Work . (FOTO: ACADEMIC WORK)
Mads Wildhagen er markedssjefen i Academic Work . (FOTO: ACADEMIC WORK)

8 av 10 unge vil bli sjef

Unge arbeidstakere er klare for å innta lederstolen. Mens 1 av 10 allerede har en rolle som leder i dag, er ytterligere 7 klare for utfordringen. Jo yngre arbeidstakerne er – jo flere vil bli sjef. Det viser årets YPAI-undersøkelse fra Academic Work.

Publisert Sist oppdatert

YPAI er en årlig undersøkelse som kartlegger unge arbeidstakeres syn på norske arbeidsgivere; og kårer Norges mest attraktive arbeidsplass. Unge arbeidstakere består av studenter som tar høyere utdanning, nyutdannede og de med opptil fem års arbeidserfaring etter endt studie. Man kan også kalle dem morgendagens nøkkelmedarbeidere eller talenter. Undersøkelsen viser at det ikke er noen grunn til å frykte for lederambisjonene blant unge.

– Vi ser en generasjon arbeidstakere der «alle» er klare til å ta på seg en lederrolle, forteller Mads Wildhagen i Academic Work.

– Dette henger også sammen med hvilke egenskaper de unge ser etter hos en arbeidsgiver. De vil kjenne på mestringsfølelse og oppleve utvikling i form av nye oppgaver, ny rolle eller nytt ansvar.

De yngste mest klare for sjefsrollen

Jo yngre arbeidstakerne er, jo større er andelen som vil takke ja til en sjefsrolle i fremtiden.89 % blant generasjon Z (født etter 1995) svarer at de enten har en lederrolle, eller vil takke ja til en i fremtiden, mens det samme gjelder for 82 % av Millenials (født etter 1982) og «kun» 70 % av de som er født før 1982. For den individuelle utviklingen og medarbeiderens trivsel har lederskapet i selskapet og sjefen en sterk påvirkning. En god sjef beskrives som en som lytter, ser medarbeideren og tørr å utfordre. Samtidig skal sjefen være en som tilrettelegger for utviklingen og gir tydelige tilbakemeldinger.

– For mange unge arbeidstakere er frihet under ansvar viktig. Lederskapet i selskapet skal være transparent og bære preg av tilstedeværelse. Både sjefen og ledelsen har en viktig rolle i å skape god stemning og utvikle kulturen sammen med medarbeiderne. Fremtidens sjefer må nok også forberede seg på å bli spurt om å oppgi referanser når de rekrutterer, sier Wildhagen.

Young Professional Attraction Index (YPAI) er utarbeidet i samarbeid med Kantar TNS.