(Ill.foto: Colourbox)

Kan en medarbeider trekke oppsigelsen tilbake?

UKENS DILEMMA: En medarbeider har sagt opp jobben men ønsker å trekke oppsigelsen tilbake. Hvordan skal vi håndtere dette?

Publisert

Hei!

På grunn av svært dårlige resultater kalte vi inn en av våre selgere til en personalsamtale, som endte med at vedkommende sa opp sin stilling. To uker etter sier arbeidstakeren at han ikke mente dette og at han ikke har planer om å slutte. Vårt ønske er at oppsigelsen står og at han slutter.

Har arbeidstakeren rett til å trekke oppsigelsen tilbake?

Arbeidstakers oppsigelsesadgang

Advokat Jens Kristian Johansen.

Arbeidsmiljøloven gir ingen uttømmende regulering av hvilken adgang partene i et arbeidsforhold har til å avslutte et arbeidsforhold. Det er inngående regler om arbeidsgivers adgang til å gå til oppsigelse eller avskjed, men de samme reglene gjelder ikke ved arbeidstakers egen oppsigelse.

I utgangspunktet skal arbeidstakers oppsigelse være skriftlig jf. arbeidsmiljøloven § 15-4 første ledd. Dette er imidlertid kun en ordensregel, og en muntlig oppsigelse fra arbeidstaker vil like fullt være gyldig og bindende for arbeidstaker i det den kommer frem til arbeidsgiver. Det er imidlertid fornuftig av bevismessige hensyn å få arbeidstakers oppsigelse skriftlig.

Arbeidstaker adgang til å trekke tilbake en oppsigelse

I utgangspunktet er arbeidstakers oppsigelse ugjenkallelig, altså er det ikke anledning til å angre seg når oppsigelse først er gitt. I visse situasjoner kan det likevel gjøres unntak fra dette utgangspunktet, blant annet dersom oppsigelsen er kommet etter utilbørlig press fra arbeidsgivers side. Arbeidstaker kan da påberope seg avtalelovens regler om ugyldighet.

Etter avtaleloven § 39 må tre vilkår være oppfylt for at en oppsigelse skal kunne trekkes tilbake:

- Det må foreligge særlige grunner

- Tilbakekallet må komme innen kort tid

- Arbeidsgiver har ikke innrettet seg

"Særlige grunner"

Hva som er en særlig grunn er skjønnsmessig og må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, men et typisk eksempel er press fra arbeidsgiver. Blir arbeidstaker konfrontert med misnøye knyttet til utøvelsen av arbeidet og vedkommende nærmest i ren affekt selv velger å bringe arbeidsforholdet til opphør, kan dette være en særlig grunn. Det samme gjelder dersom arbeidstaker blir konfrontert med brudd på arbeidsavtalen og får valget mellom å si opp og motta avskjed uten betenkningstid, eller dersom arbeidstaker på annen måte opplever "trusler" fra arbeidsgiver.

Innen kort tid

Videre må tilbakekallet komme innen kort tid etter at arbeidstaker har gitt oppsigelsen. I dette ligger at arbeidstaker så snart han har innsett konsekvensene av sin handling må trekke oppsigelsen. I utgangspunktet skal det svært mye til før man aksepterer mer enn en uke betenkningstid. Likevel bemerkes at det kan forekomme tilfeller hvor lengere tid aksepteres, dette kommer an på det konkrete tilfellet man står overfor.

Arbeidsgiver har ikke innrettet seg etter oppsigelsen

Endelig er det et vilkår at tilbakekallet kommer frem til arbeidsgiver før arbeidsgiver har innrettet seg etter oppsigelsen. Med dette menes at arbeidsgiver ikke må ha foretatt seg større avgjørelser etter – og på bakgrunn av oppsigelsen, for eksempel en ny ansettelse. Her vil arbeidstakers adgang til tilbakekallelse av oppsigelse som hovedregel være avskåret.

Ugyldig oppsigelse etter andre avtalerettslige regler

I tillegg til regelen som er gjennomgått over kan en oppsigelse fra arbeidstaker måtte settes til side etter ugyldighetsbestemmelsene i avtaleloven §§ 36 og 33. Disse bestemmelsene åpner for en mer konkret rimelighetsvurdering enn avtaleloven § 39. At arbeidstakers oppsigelse tilsidesettes av disse andre ugyldighetsreglene i avtaleloven forekommer imidlertid svært sjelden.

Tre uker vil normalt være for lang tid, slik at arbeidsgiver i dette tilfelle sannsynligvis kan nekte å akseptere arbeidstaker stilbaketrekking.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Powered by Labrador CMS