lov og rett.jpg

Har ansatte krav på fri for å være meddommer?

En av våre ansatte skal være meddommer i en sak, har vedkommende krav på fri for å gjøre dette?

Publisert

HeiJeg er leder av en relativt liten bedrift. En av våre ansatte er innkalt som meddommer i en straffesak. Saken skal gå over to uker og medarbeideren har bedt om fri til dette. Hvilke regler gjelder rundt dette og plikter jeg å gi henne fri?

Arbeidstakeren har i utgangspunktet rett til permisjon dersom dette er nødvendig for å oppfylle møteplikt i offentlige organer. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven § 12-13.

Blir man trukket ut til å gjøre tjeneste i en rettssak har man møteplikt dersom man ikke uttrykkelig blir fritatt fra denne. Det gjelder forholdsvis strenge regler for fritak. Fritak kan likevel gis dersom det er påkrevd ut i fra arbeidssituasjonen fordi fravær vil gi konsekvenser. Konsekvensene må være at særlig viktige oppgaver eller plikter blir forsømt. Det må i så fall sendes inn en erklæring fra arbeidsgiver som dokumenterer dette.

Arbeidsgiver plikter ikke å betale lønn i fraværsperioden. Arbeidstakeren har krav på å få dekket tapet av kommunen, fylkeskommunen eller staten. Arbeidstaker skal legge frem en attest fra arbeidsgiver som dokumenterer hvilket beløp det er som trekkes.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

"
Powered by Labrador CMS