Senior-i-arbeid-CB1244366

6 av 10 nordmenn vil jobbe etter fylte 67 år

6 av 10 nordmenn planlegger å jobbe etter 67 år. Det plasserer oss helt i bunnen blant 33 nasjoner i undersøkelsen.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

I den globale arbeidsmarkedsanalysen Randstad Workmonitors nyeste kvartalsrapport ligger Italia og Portugal på verdenstoppen i andelen arbeidstakere som ønsker å jobbe ut over offisiell pensjonsalder i landet. I bunnen av listen ligger Norge og Hong Kong. Seks av ti nordmenn svarer at de planlegger sin yrkeskarriere ut over fylte 67 år.

Større arbeidsvilje hos dansker og svensker

Camilla Grana i Randstad Norge.

- Det er interessant å merke seg at andelen som ønsker en forlenget yrkeskarriere også er betydelig høyere i Sverige og Danmark, enn i Norge. I våre broderland planlegger henholdsvis 76 og 74 prosent å jobbe lenger enn landets pensjonsalder, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge.

- Dukker vi videre ned i tallene, ser vi at flere norske menn (58 prosent) enn kvinner ønsker å forlenge yrkeskarrieren. Og andelen er høyest i gruppen 30-39 år. Blant de som har passert 60 ønsker bare 40 prosent å jobbe etter at de har fylt 67 år, forteller hun.

Gode pensjonsordninger

- Den viktigste forklaringen til å jobbe lenger, er ofte ønsket om høyere pensjon. Årsaken til at Norge ligger på bunnen av denne tabellen, bare slått av arbeidstagere i Hong Kong, er dels at norske arbeidstagere generelt har bedre pensjonsordninger enn de fleste andre land. Og dels at vi er mer opptatt enn de fleste andre av å finne en god balanse mellom jobb og privatliv. Mange synes derfor at de har jobbet lenge nok når de har passert midten av 60-årene, sier Grana.

Den ferske pensjonsundersøkelsen viser at 30 prosent av nordmenn i privat sektor planlegger pensjonering mellom 60 og 65 år, mens 55 prosent vil gå av mellom 65 og 70 år. 14 prosent vil jobbe til de er 70-75, mens to prosent vil jobbe inntil de er 80 år gamle.

Over 25 0000 arbeidstagere i privat sektor deltar i det globale arbeidsmarkedsbarometeret

Her er noen resultater fra undersøkelsen:

”Vil jobbe etter landets pensjonsalder”:

Globalt gjennomsnit: 77 prosent

5 på topp

Italia 91 prosent

Portugal 89 prosent

Spania 86 prosent

Japan 86 prosent

Singapore 86 prosent

Sverige 76 prosent

Danmark 74 prosent

5 på bunnen

Kina 64 prosent

Sveits 64 prosent

Luxembourg 63 prosent

Norge 61 prosent

Hong Kong 58 prosent

(Kilde: Randstad)

Powered by Labrador CMS