sommerhatt
sommerhatt

Enkle råd for en fin sommer

Hvordan skal man kunne utnytte fridagene, slik at man føler seg uthvilt og energisk ved ferieslutt?

Publisert

Det kan være godt å ha perioder uten tilgang til verken internett eller mobiltelefon, råder STAMI. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har utviklet fire tips til hvordan du kan hente deg inn igjen i ferien – slik at du er klar for jobben igjen når hverdagen er tilbake:

Forventninger

Et stort problem for nesten alle er at vi har for høye forventninger til ferien. Alt skal bli bedre da – vi skal både koble av og gjøre morsomme ting, familielivet skal bli bedre osv. Når ferien i virkeligheten ikke ble slik vi hadde forventet, kan dette i seg selv føre til frustrasjon. Et godt råd er at vi må redusere forventningene til et mer realistisk nivå, og kanskje i stedet akseptere at planleggingen er den morsomste delen av hele ferien.

Konflikter

I hverdagen er tiden belagt med jobb og avtaler, og vi er ikke sammen med familien mer enn noen få timer om gangen. I ferien er vi plutselig sammen med partner og barn 24 timer i døgnet. Dette gjør i seg selv at mulighetene for konflikter er større enn ellers, og krever mer toleranse og samordning. Alle ting som irriterer og skuffer ved den eller de vi ferierer sammen med kan bli veldig store når vi er så mye sammen som dette.

Det er uunngåelig at det oppstår motstridende ønsker om hvilke aktiviteter dagene skal fylles med. Noen vil på tur, noen vil sove lenge om morgenen, osv. Det er viktig at man tar seg tid til å bli enige om løsninger som alle kan leve med. Dette må gjøres før ferien begynner.

Alkohol

Vær klar over at alkohol forringer søvnkvaliteten, og gjør deg rett og slett mer trett enn du ellers ville ha vært.

Krevende ferier

Husk at en av de positive tingene du kan få ut av en ferie er å få koblet ut bekymringer og tankene om problemer i hverdagen, og hvilt ut.

Det er viktig å ha det moro i ferien. Men vær klar over at mye reising holder adrenalinet oppe. Turer hvor man må være i beredskap for å løse problemer stadig vekk er anstrengende. Da risikerer du at du ikke får hvilt ut. Pass på at du får sovet nok.

En del av ferien er å gjøre noe helt annet. For å kunne hvile må man koble ut det som gir bekymringer. Da kan det være godt å ha perioder uten tilgang til verken internett eller mobiltelefon.

(Kilde: STAMI)