Kristin Bjerke student
Kristin Bjerke student

Løping: - Fantastisk å få mestringsfølelsen

Trener opp viljestyrken #3: Kristin Bjerke (27) har trent på noe hun i utgangspunktet hatet å gjøre - løping. Belønningen er bedre helse og en deilig følelse av uovervinnelighet – hver gang hun går ut fra treningsstudioet.

Publisert

Kristin Bjerke studerer hotelledelse på tredje året. Hun sier at det å trene opp viljestyrke, handler om å trene opp kraften som vi alle har, men som vi glemmer å trene. - Når du forplikter deg er det ingen vei tilbake, sier hun.

– Jeg har trent mest på dette med å forplikte meg til meg selv, gjennomføre det og tenke tilbake på hva jeg tenkte og følte før og etter, for å "lagre" disse følelsene. Det gjør meg i stand til å gjennomføre en annen gang, sier Kristin Bjerke.

Hun beskriver dette som å lage sitt eget følelsesregister som gjør henne bedre rustet.

Satte stopper for utsettelser

I arbeidet med å trene opp egen viljestyrke har Kristin blant annet brukt metoden for å sette en stopper for negativ atferd, eller ting hun selv ikke har vært så fornøyd med.

– Jeg har jobbet med og ikke å tillate meg selv å utsette lesingen av pensum. Det skal leses jevnt og trutt fra starten av skolesemesteret. Jeg har også forpliktet meg til å jobbe i helgene når andre har det gøy for å spare penger til hus.

– Alle disse tingene handler om å bestemme seg for noe, se målet, tenke på hvor bra du kommer til å ha det når du er i mål.

Hater løping!

I tillegg til dette har Kristin jobbet med fysisk trening før skolen starter.

– Tom snakket om at vi kunne forplikte oss til andre, men jeg må forplikte meg til meg selv for at det skal fungere.

Kristins beste eksempel er løping.

– Jeg hater virkelig å løpe. Det er ikke noe jeg har vært særlig flink til, og derfor har jeg også unngått det.

Ved semesterstart i august 2013 bestemte hun seg for å gjøre noe med det.

– Jeg forpliktet meg til å løpe 20-25 minutter 3 til 4 ganger i uka mellom klokken 06.00 og 07.00 om morgenen.

– På trening er jeg min egen personlige trener. Jeg pusher meg selv, jeg gir meg små korte pauser, men jeg forplikter meg til å gjennomføre minst en time med trening. Belønningen er følelsen og energien hun får etter treningsøkten.

– Når jeg går ut fra treningssenteret er jeg uovervinnelig og jeg føler at jeg starter dagen med blanke ark. Det er min måte å nullstille meg på.

Jeg kan, jeg vil og jeg skal!

– Når ting blir litt vanskelig og du har lyst til å gjøre noe annet, det er da du må mobilisere kraften din og bruke den for alt den er verdt. Si til deg sel; jeg kan, jeg vil og jeg skal! Det er blitt mitt motto.

Kristin sier det kan være utfordrende å komme seg på trening når du er trøtt og egentlig ikke vil. Det samme gjelder i forhold til skolen og skolearbeidet.

– Jeg har jobbet mye med å kjenne på uviljen til å gjøre noe og presset meg selv igjennom likevel. Jeg har kjent på fristelser til å gjøre noe annet akkurat lenge nok til at jeg nesten har falt for fristelsen, men så motstått den likevel.

Nærmere meg selv

– Resultatene har blitt at humøret og energien min er bedre enn noen gang, trolig på grunn av mestringsfølelsen jeg får. Jeg er nærmere meg selv og har et bedre forhold til den jeg faktisk er, fordi jeg vet at jeg faktisk klarer.

Kristins belønning er todelt.

– Det ene er mestringsfølelsen, det andre er at jeg ikke blir irritert på meg selv tross at jeg ikke når målet. Tidligere kunne jeg bli mer skuffet over meg selv når jeg ikke kom i mål.

Hold fokus!

Har du fått bedre karakterer på skolen?

– Jeg har stort sett hatt gode karakterer hele veien på skolen, så jeg kan ikke si at jeg har blitt bedre. Men jeg jobber på en annen måte. Eksamenstiden er ofte forbundet med stress, og jeg er en stresset person. Men jeg er mer preget av mestringsfølelsen og det gjør at jeg har mer tro på meg selv. Jeg er litt roligere i hode.

Kristin oppsummerer med følgende råd:

– Fokuser på oppgaven. Når ting blir vanskelig og du ikke har lyst er det viktig å spørre deg selv; Hvorfor gjør jeg dette og hvorfor startet jeg med dette? Det fokuset må du ha veien for at det skal være gjennomførbart.

Hun poengterer at det er viktig å sette seg realistiske mål.

– Du må sørge for balanse slik at du ikke til slutt går på veggen. I tillegg bør du også omgås mennesker som støtter deg i det du har bestemt deg for, råder Kristin

TEMA viljestyke - Les mer:

- Fysisk trening: Bedre karakterer og mer selvtillitt " - Mental trening: Møter konfliktene istedet for å unngå dem " - Visualiserer alle utfall: Ett tankesett uansett situasjon" - Slik kan du trene opp viljestyrken din - Tren opp din viljestyrke

Artikkelen er hentet fra Karrieremagasinet Kaleidoskopet 1-2014

.

"