industri olje aker solution foto karine henriksen
industri olje aker solution foto karine henriksen

Lavere lønnsvekst

- Våre medlemmer er klare på at lønnsveksten må bremses, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund ved oppstarten av årets lønnsoppgjør.

Publisert

(Ill.foto:Karine H. Henriksen)

NHOs posisjon for oppgjøret er tydelig. Det er ikke rom for sentrale tillegg på områder med lokal forhandlingsrett. - Jeg håper og tror at LO også tar med seg dette alvorlige bakgrunnsbildet inn i forhandlingene. Det handler til syvende og sist om arbeidsplasser og norsk økonomi evne til å skape lønnsomme bedrifter og bevare arbeidsplassene, sier Kristin Skogen Lund i en melding.

Den siste rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at norske timelønnskostnader ligger 61 prosent over våre handelspartnere.– Noe av dette kan forklares med høyere produktivitetsnivå og gunstig bytteforhold, men også høyere lønnskostnadsvekst i Norge enn blant våre handelspartnere. Dette gjør oss sårbare, og kostnadsutviklingen bør komme i takt med andre ledende industriland i Europa, sier Skogen Lund.-Den klare meldingen fra våre medlemmer er at årets oppgjør må bli moderat og lavere enn i 2012 hvor vi endte på om lag 4 prosent. De er også tydelige på at vi i det kun er lønn vi skal forhandle om når vi i dag setter i gang årets forhandlinger, sier NHO-sjefen. I dag starter årets lønnsoppgjør med den seremonielle kravoverrekkelsen mellom partene. Forhandlingene mellom partene vil pågå i om lag to uker

(NTB)

Powered by Labrador CMS