Ung forretningsmann med pil opp
Ung forretningsmann med pil opp

1 av 3 nordmenn vil bli sjef

Mange nordmenn sikter mot hjørnekontoret. 35 prosent av norske arbeidstakere innrømmer lederambisjoner i en internasjonal arbeidsmarkedsundersøkelse.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Randstads ferskeste undersøkelse viser at 35 prosent av norske arbeidstakere ønsker seg en lederjobb. Det er en større andel av norske arbeidstakere som vil bli leder enn i Danmark og Sverige, der henholdsvis 23 og 32 prosent har en lederjobb i drømmekikkerten.

Høye forventninger

-Norsk økonomi går godt. Vi har svært lav arbeidsløshet. Nordmenn har høye forventninger til jobben sin, og mange kan se at en lederjobb er en naturlig del av karriereutviklingen, sier Camilla Grana, daglig leder i Randstad Norge.

Tyrkia på topp

Likevel er vi langt bak ambisjonsnivået Sør-Europa, der langt over halvparten av arbeidstakerne vil bli ledere. Høyest andel finner man i Tyrkia, der 77 prosent mener de aspirerer til en lederjobb.

- Vi ser en tydelig kulturforskjell. De uttalte lederambisjonene er langt større i Sør-Europa enn i Nord- og Øst-Europa. Landene med størst andel uttalte lederspirer er Tyrkia, Hellas og Italia, mens vi finner lavest andel i Ungarn, Danmark, Tsjekkia, Sverige og Polen, sier Grana.

Menn mer ambisiøs

Av norske arbeidstakere er mennene klart mer ambisiøse. 39 prosent av mannlige arbeidstakere vil ha lederjobb, mens bare 29 prosent av kvinnlige arbeidstakere har planer om en lederposisjon.

- Dette er som ventet. I alle våre undersøkelser er det vanlig å se at menn har noe høyere ambisjoner på egne vegne, sier Grana.

Noen funn fra undersøkelsen:

”Jeg ønsker meg en lederjobb”

Fem på topp

1. Tyrkia, 77 prosent

2. Hellas, 69 prosent

3. Italia, 57 prosent

4. Spania, 56 prosent

5. UK, 52 prosent

(Norge, 35 prosent, Sverige, 32 prosent og Danmark, 23 prosent)

”Jeg ønsker en lederjobb”

Fem på bunn

1. Ungarn/Danmark, 23 prosent

3. Tsjekkia, 30 prosent

4. Sverige, Polen, 32 prosent

Powered by Labrador CMS