unge-arbeidstakere-colourbo
unge-arbeidstakere-colourbo

Slik stemmer norske sjefer

Mens det rir en Høyre-bølge blant norske ledere, ville kun 1 av 10 stemt FrP om det var stortingsvalg i dag. Det er store variasjoner hva ledere innen ulike bransjer stemmer.

Publisert

Bransjemessig er det bygg- og anleggsbransjen som har flest FrP-sympatisører blant sine ledere, med 23 prosent av stemmene. Også innen hotell- og restaurantbransjen er det flere FrP-velgere enn i andre bransjer, med 20 prosent.

Det viser en ny landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 1100 norske ledere, gjennomført for Proffice.

Høyredominert finansnæring

Høyrevelgerne derimot dominerer bank-, finans- og forsikringsbransjen. Her oppgir hele 72 prosent at de ville stemt Høyre, mens kun 2 prosent ville stemt FrP. Lederne i denne bransjen er også mer enn andre bransjer opptatt av nivådeling av elevene i skolen, nedtrapping av formuesskatt og lavere skattelegging for lønnstakere.

Flest Ap-velgere finner vi i bransjen undervisning og kunnskapsformidling, med 31 prosent, mens Senterpartiet har flest velgere innen industri og produksjon.

- Det er spennende å se at det er såpass store forskjeller på hva lederne i de ulike bransjene stemmer. Dette gjelder kanskje særlig Høyre og FrP-lederne. Det viser at arbeidslivspolitikken og miljøet man jobber i har betydelig innvirkning på hva man faktisk stemmer, sier direktør i Proffice Stein Andrè Haugerud i en melding.

Undersøkelsen viser også at 4 av 10 ledere ville stemt Høyre om det var stortingsvalg i dag, men så mange som halvparten av disse velgerne ønsker i liten grad en regjering der FrP er med.

- FrP og SV skader norsk arbeidsliv

På spørsmål om hvilket eller hvilke parti som vil gjøre størst skade for norsk arbeidsliv hvis de havner i regjering etter stortingsvalget, svarer 45 prosent av lederne SV, og 40 prosent FrP. Mens halvparten av de mannlige lederne mener SV vil gjøre størst skade, mener like mange kvinner det samme om FrP.

Powered by Labrador CMS