Lat medarbeider
Lat medarbeider

15 toppsaker høsten 2012

Sjekkliste for medarbeidersamtalen, oppsigelse av personer som ikke presterer og frisørbesøk i arbeidstiden er blant høstens mest leste saker på Ledernett.no.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Sjekkliste for medarbeidersamtalen

En vellykket medarbeidersamtale krever grundige forberedelser, god gjennomføring og et skikkelig etterarbeid. Her er en liten sjekkliste som hjelper deg å huske det viktigste både før, under og etter samtalen

Kan du si opp en som ikke presterer?

Den nye lederen oppdager at en ansatt i hennes avdeling ikke produserer tilfredsstillende. Kollegene er også misfornøyde med denne medarbeideren. Hvordan skal hun håndtere dette?

Krever lønn for ferie som ikke er tatt ut

En ansatt har sagt opp sin stilling og krever lønn for ferie som ikke er tatt ut. Hva sier loven om dette?

Er det greit å gå til frisøren i arbeidstiden?

En bedriftsleder oppdager at de ansatte tar seg store friheter for å utføre private gjøremål. Hva sier loven om dette?

Kan ansatte nekte overtid?

Bedriften rammes av akutt mangel på arbeidskraft og driften må opprettholdes. Kan de andre ansatte nekte overtid? Og hvordan skal overtidsarbeidet fordeles mellom de ansatte?

Sykemeldte blir sur når jeg følger opp…

Som leder er det din oppgave å følge opp ansatte som er sykemeldt. Men hvordan skal du takle ansatte som blir sint og irritert når du ringer for å følge opp?

Har ledere krav på overtidsbetaling?

Ledende stillinger eller særlig uavhengige stillinger har andre regler i forhold til overtidsbetaling i Arbeidsmiljøloven. Men kan disse gjøre krav på overtidsbetaling?

Hva skjer når ansatte blir syk i ferien?

En ansatt blir syk i ferien og arbeidsplassen får en melding via SMS. Hvilke regler er det som gjelder for sykdom i ferien?

Sjekk jobbsøkerens referanser

Noen ganger kan et par telefonsamtaler redde deg fra å gjøre en dyr feilansettelse. Gjør som proffene: Sjekk alltid referanser!

Krav på sluttattest

Ved avslutning av et arbeidsforhold har arbeidstaker krav på sluttattest. Arbeidsmiljøloven stiller visse krav til hva denne attesten skal inneholde.

Kan en ansatt gå på dagen?

En medarbeider fikk et bedre tilbud hos konkurrenten bestemte seg for å gå på dagen. Hvilke sanksjoner kan vi iverksette?

Sjokolade bra for arbeidsminnet

Ny forskning viser at mørk sjokolade både er godt for hukommelsen og senker blodtrykket.

Gode råd for den vanskelige samtalen

Noen lederoppgaver gruer du deg skikkelig til. "Den vanskelige samtalen" hvor du konfronterer en medarbeider med kritikkverdige forhold, er kanskje den mest ubehagelige jobben av alle. Her er noen råd som kan gjøre det litt enklere.

Dyrk den indre drivkraften

Hvordan kan vi forstå motivasjon - og hvordan kan vi utvikle motivasjon og arbeidsglede i oss selv og andre? Les hva psykologene mener om det.

Jobbsøkere med høyt sykefravær

Vi skal ansette nye personer og lurer på hvordan vi skal vurdere jobbsøkere som tidligere har hatt et høyt sykefravær. Kan vi ta det med i vurderingen eller er det ulovlig?

Har du leder- eller personalansvar?

Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.

"
Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

- Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"