regnskap_colourbox1022268.jpg
regnskap_colourbox1022268.jpg

Ansatte avslørte grov fakturasvindel

To regnskapsmedarbeidere i Moelven Nordia får ros av sjefen. Takket være deres årvåkenhet som avslørte feil kontonummer på en faktura, sparte de bedriften for et betydelig tap på flere hundre tusen kroner.

Publisert

Direktør Trygve Toften i Moelven Nordia har grunn til å smile etter avsløringen av fakturasvindel. (Arkivfoto: Even Rise)

Svindel-forsøket bør være en vekker for alle som behandler fakturaer, melder Aktuell Sikkerhet.

– Da våre regnskapsmedarbeidere May-Lill Brenni og Bente Limbodal skulle behandle en faktura, oppdaget de at kontonummeret var endret siden sist de betalte en regning fra denne leverandøren. Derfor tok de kontakt for å forsikre seg om at kontonummeret på fakturaen var riktig. Det viste det seg ikke å være. De hadde nemlig det samme kontonummeret som før, sier direktør Trygve Toften i Moelven Nordia.

Han er skremt over kjeltringenes kreativitet og frekkhet. Nærmere undersøkelser viste nemlig at de hadde brutt opp en av Postens røde postkasser, og stjålet konvolutten med en faktura som var på vei til Moelven-selskapet.

Deretter endret de kontonummeret til sitt eget og sendte fakturaen videre til Moelven Nordia. Og det var altså etter ankomst dit, og under behandlingen av fakturaen på selskapets kontor på Jessheim, at forfalskningen ble avslørt.

Beløpet på fakturaen var på mer enn 300 000 kroner. Saken er politianmeldt og under etterforskning.

- Dette bekrefter at vi er i et samfunn der vi oftere enn før blir utsatt for utspekulerte metoder for tyveri. Gode rutiner og årvåkenhet er det eneste som nytter, sier Toften.

Saken er politianmeldt og under etterforsking.

Også Næringslivets Sikkerhetsråd er opptatt av fakturasvindel i ulike former. De har ved en rekke anledninger vært ute med advarsler mot utspekulerte utsendinger av fakturaer.

Her på NSR sine hjemmesider kan du lese om den store fortjenesten, den lille oppmerksomheten og hvilket samfunnsproblem fakturasvindel representerer. De skriver også om flere av metodene som fakturasvindlerne bruker.

"