MobilReiseplanlegger

Varsler arbeidsgiver om forsikringsløgn

Nå blir arbeidsgiveren din informert hvis du jukser med jobbens reiseforsikring. – De fleste får seg et sjokk når de skjønner konsekvensene av å lyve, sier utreder.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Mange nordmenn fristes til å endre på hendelsesforløpet hvis mobilen eller fotoapparatet forsvinner eller går i stykker på utlandsreisen.

– De fleste tror risikoen for å bli tatt er veldig liten. Det første sjokket kommer når vi ringer dem og sjekker historien. Sjokk nummer to kommer når de skjønner konsekvensene av å bli tatt, sier utreder Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring i en melding.

Med hjemmel i forsikringsavtaleloven blir kundeforholdet til den enkelte sagt opp. Mange har reiseforsikring gjennom jobben. Nytt fra i år er at svindelforsøk med denne reiseforsikringen blir meldt til arbeidsgiver.

– Det er arbeidsgiver som har kundeforholdet hos oss og som betaler reiseforsikringen for sine ansatte når de er på jobb- og privatreiser. Vi synes derfor det er korrekt å underrette arbeidsgiveren når ansatte misbruker ordningen. Det er ingen tvil om at denne meldepraksisen er et avskrekkende tiltak, sier Hjellvik.

De groveste tilfellene blir anmeldt til politiet. En dom for forsikringssvindel innebærer normalt ubetinget fengsel, og kan få innvirkning på muligheten til å få jobber som krever politiattest. I tillegg til at den kan sette en stopper for å delta i frivillig arbeid.

I verste fall kan den også føre til visumnekt til land, for eksempel USA.

To forklaringer

Bakgrunnene for at Europeiske Reiseforsikring har begynt å melde fra til arbeidsgiver, er at svindelforsøkene blir frekkere. Stadig flere forteller en ny historie når de skjønner at den første ikke gir rett til forsikringsutbetaling.

– De ringer for å høre om de får erstatning. Får de avslag, sender de en skademelding med et annet og mer dramatisk hendelsesforløp. Av en eller annen grunn tror de ikke vi har registrert den første henvendelsen, sier Hjellvik.

Det er folk fra alle samfunnslag som prøver seg.

– Mange av jukserne har en økonomi som skulle tilsi at de fint kunne klart seg uten den tusenlappen de forsøker å svindle til seg.

– De regner tydeligvis sjansen for å bli avslørt som liten. Svindelforsøkene er tidvis svært dårlig utført, sier utrederen.

Powered by Labrador CMS