Syk-på-jobb.jpg

Trygdesvindel for 117 millioner

NAV har anmeldt 655 personer for å ha svindlet til seg 117 millioner kroner hittil i 2012. Det er fire millioner kroner mer enn på samme tid i fjor.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox) 79 personene er mistenkt for enten å ha oppgitt en høyere inntekt enn de faktisk har hatt, arbeidet svart mens de mottok sykepenger, eller begynt i jobb hos en annen arbeidsgiver mens de fortsatt var sykmeldt.

Gjennomsnittsbeløpet i anmeldelsene hittil i år har økt med ca. 40 000 kroner til 178 000 kroner sammenliknet med samme periode i fjor.

– Vi prioriterer de største sakene til politiet, men krever pengene tilbake i alle trygdemisbrukssaker. Også personer som har svindlet mindre beløp risikerer politianmeldelse, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Dobling av anmeldelser

NAV har anmeldt 79 personer for svindel av sykepenger for drøyt 17 millioner kroner hittil i år. Dette er en dobling sammenliknet med 2010.

29 personer er anmeldt for svindel av uførepensjon med til sammen 13,5 millioner kroner. Det er en økning på fem millioner kroner sammenliknet med samme tid i fjor. Fire personer er anmeldt for svindel på ca. en million kroner hver, fordi NAV mistenker at de har hatt svart inntekt ved siden av uførepensjonen.

– Svart arbeid og trygdesvindel er svært alvorlig, for disse personene misbruker velferdsordningene samtidig som de unnlater å betale inn skatt til fellesskapet, sier arbeids- og velferdsdirektøren.

Færre anmeldelser på dagpenger

Svindel med dagpenger og arbeidsavklaringspenger utgjør de store volumene i antall anmeldelser. I årets åtte første måneder har NAV anmeldt færre saker på disse stønadsområdene.

– Vi har mange saker under utredning og i løpet av året vil vi trolig ha kommet opp på samme nivå som i 2011, sier Lystad.

(NAV)

Har du leder- eller personalansvar?

Bestill et abonnement i dag!

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.

"
Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

- Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving

Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS