Pc-relaterte belastningsplager

Kontorjobb kan skade helsen

Har du en jobb med stillesittende arbeid kan det være skadelig for helsen din. Selv om du følger anbefalingene om 30 til 60 minutters aktivitet om dagen er risikoen til stedet. Det kommer frem i en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse i Danmark.

Publisert

Over 40 prosent av danskene har stillesittende arbeid og tallet er stigende også i Norge.

En hverdag preget av lite fysisk aktivitet blir derfor en risikofaktor i forhold til å utvikle livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes. Dette til tross for at man følger anbefalingene om fysisk aktivitet opp til en time om dagen.

Forskeren bak rapporten «Stillesittende adferd – en helserisiko?» anbefaler at ansatte som sitter mye i ro i løpet av dagen tar seg korte aktive pauser i løpet av arbeidsdagen. Det er dessuten viktig at arbeidsgiver legger til rette og oppfordrer de ansatte til å bevege seg i løpet av dagen. Den fysiske aktiviteten trenger ikke å være tøffe anstrengelser, lettere fysisk aktivitet vil ha en positiv effekt.

Ved å legge inn pauser og variasjon i arbeidet vil de ansatte dessuten forebygge plager i rygg, nakke, skuldre, ledd og muskler. Det viktigste er at man ikke blir sittende i samme arbeidsstilling hele dagen.

Små enkle ting som gir variasjon:

  1. Bruk en printer som ligger et stykke borte fra din kontorplass. Legg inn en spasertur enten ute i det fri, eller på kontoret når sittet stille i en time eller to.
  2. Dersom du trenger svar på et spørsmål fra en kollega, reis deg og gå bort til vedkommende i stedet for å bruke mail eller telefon.
  3. Bruk dine kolleger: Har du noen nære kolleger som også har stillesittende arbeid kan tre-fire minutters skuldermassasje på hverandre gjøre underverker i løpet av en arbeidsdag.
  4. Bruk trappene mellom etasjene i stedet for heis.
  5. Dersom du kan heve og senke kontorpulten bør du benytte deg dette.
  6. Benytt enhver anledning til å reise deg fra kontorpulten. Strekk på armer og skuldre etter en lang intensiv økt. Det viktigste er å få i gang blodsirkulasjonen til muskler som over tid har vært utsatt for statisk arbeid.
  7. Dersom du glemmer å ta pauser kan det være smart å legge inn alarm på mobiltelefonen eller på pc-en som varsler når du bør ta en pause for å bevege deg.
  8. Ikke få dårlig samvittighet fordi du tar en pause for å bevege deg rundt. Husk at en god helse uten stive og støle muskler er helt avgjørende for at du fortsatt kan gå på jobb.

Har du personalansvar?

Bestill et abonnement i dag!

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.

Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

" - Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving

Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS