portrett-ingrid-finboe-sven.jpg

Ansatte og elever skader seg på skolen

Hvert år skader ansatte og elever seg på arbeidsutstyr i den videregående skolen. Arbeidstilsynet har gjort tilsyn på skoler i hele landet, og resultatet er nedslående.

Publisert

<em>Direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen.(Foto: Karine H. Henriksen)</em>

På de aller fleste skolene ble det avdekket mangler ved arbeidsutstyret, og på flere skoler ble bruken av utstyret stanset, enten av Arbeidstilsynet eller av skolen selv.

- Skolene og fylkeskommunen, som er skoleeier, er nødt til å ivareta sikkerheten til elever og ansatte bedre. De må ha oversikt over maskinene som brukes i skolene, hvilken risiko de kan medføre for elevene, og de må sørge for at ungdommene som skal bruke dem får god opplæring, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Forebygge ulykker «Kuttet av fingeren», «Kvestet av båndsag», «Fikk håret revet av», «Bøtelagt for elevskade». Dette er noen av flere overskrifter fra media. Alle dreier seg om bruk av arbeidsutstyr som ledd i praktisk opplæring.

I løpet av det siste året har Arbeidstilsynet fått melding om ni arbeidsulykker med alvorlig skade i den videregående skolen.

- Ni alvorlige arbeidsulykker er ni for mye. Ulykker kan og skal forebygges. Gode rutiner må etableres tidlig, sier Finboe Svendsen.

Arbeidstilsynets stikkprøver ved 27 skoler over hele landet har gitt så alvorlige funn at vi kommer til å følge opp dette over tid. Stikkprøvene gir klare indikasjoner på at skoleeier og skolene selv har for dårlige rutiner når det gjelder arbeidsutstyr som brukes som en del av opplæringen. Skolene og skoleeier må sørge for sikre maskiner og trygghet for elevene.

Situasjonen er typisk for svært mange av skolene. De har lite penger. De har mange gamle, åpne maskiner som de har fått fra industrien når de har byttet ut sine. Maskiner som ikke ville ikke være tillatt å produsere i dag.

Opplæring viktig- Når utstyret er så dårlig, er det desto viktigere at de som har ansvaret gjør grundige risikovurderinger og gir god opplæring. Enkelt sagt handler det om å skaffe seg en oversikt over hva som kan gå galt og hvordan hindre at ulykker skjer, sier Finboe Svendsen.

Når elever bruker arbeidsutstyr som ledd i praktisk opplæring, og arbeidet foregår under forhold som kan innebære fare for liv og helse, regnes de som arbeidstakere og omfattes da av vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

- Vi vet at ungdom er mer utsatt for arbeidsulykker enn eldre. Skoleeier skal ikke bare sikre at ungdommene får god opplæring, men også sørge for at arbeidsplassen deres er trygg, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Elever og lærere skal ha tilgang på nødvendig personlig verneutstyr, og utstyret må brukes.

Fylkeskommunene har blitt bedt om å kartlegge og dokumentere status på alle skolene som bruker arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk. Mange fylkeskommuner har allerede satt i verk et omfattende arbeid på området.

(Arbeidstilsynet)

Powered by Labrador CMS