even-hagelien-lite-2.jpg

Usikkert marked for bemanning

For første gang siden 2009 er det ikke vekst fra 2. til 3. kvartal, viser statistikk fra bemanningsbransjen som NHO Service offentliggjør i dag. 

Publisert

Even Hagelien i NHO Service.

- I den politiske debatten har mange hevdet at bemanningsbransjen opplever sterkt vekst. Statistikken for 3. kvartal gir et helt annet bilde, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien.

Det er en forbedring på 6,3 prosent i 3. kvartal sammenlignet med året før, men en nedgang på 0,7 prosent sammenlignet med 2. kvartal. Andelen årsverk som sysselsettes av bemanningsbransjen har ligget relativt stabilt på 1,3 prosent siden 2010.

Selv om bemanningsbransjen sett under et har beskjeden vekst er det enkelte områder hvor man har grunn til å være fornøyd.

Innen bygg og anlegg var det en solid vekst på 22,7 prosent fra 3. kvartal 2011 til samme kvartal i år. Også innen industri og tekniske tjenester var det en positiv utvikling i forhold til året før (med 11,6 prosent og 10,3 prosent). Samtidig var det nedgang på 9,9 prosent innen hotell/restaurant/kantine og 8,2 prosent nedgang innen det meget store området kontor og administrasjon.

Ferievikarsegmentet ser ut til å ha krympet noe til fordel for områder som ikke har så stor aktivitet i fellesferien, for eksempel byggebransjen og utdanningssektoren.

-Aktivitetsnivået i bemanningsbransjen var høyt i 3. kvartal, men man merker en usikkerhet i markedet. Dette har både sammenheng med utfordringene i Europa og usikkerhet rundt implementeringen av vikarbyrådirektivet og innføringen av nye regler for innleie fra 1. januar, sier Hagelien.

Statistikken viser at det i 3. kvartal ble utført arbeid tilsvarende mer enn 25 000 heltidsstillinger i bemanningsbransjen. Dette var en vekst på 6,3 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Samtidig vokste omsetningen i bransjen med 9,7 prosent. Dette har både sammenheng med markedssammensetningen og et noe høyere lønnsnivå. Flere virksomheter har allerede nå begynt å tilpasse seg de nye reglene som trer i kraft fra nyttår.

Det er store forskjeller på landsbasis. Mens det var en vekst i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag på henholdsvis 22,7 prosent og 18,7 prosent var det en tilbakegang på 16 prosent i Oppland og 14,2 prosent i Nordland. I yrkesområdene hvor bemanningsbransjen leverer personell er det minst like stor variasjon.

- Det er først og fremst vekst i områder det er stor mangel på arbeidskraft og hvor bemanningsbransjen holder hjulene i gang ved å hente kvalifisert personell fra utlandet. Underskuddet på kvalifisert arbeidskraft innen deler av norsk arbeidsliv vil bare fortsette å vokse. Bemanningsbransjen er meget viktig for at det øvrige næringslivet skal kunne løse sine utfordringer. En forutsetning er selvsagt at bransjen gis det handlingsrom som er nødvendig for å kunne utføre jobben på en best mulig måte, sier Hagelien.

I forbindelse med implementering av vikarbyrådirektivet er det lagt opp til en rekke lovendringer fra nyttår som vil ha stor betydning for bemanningsbransjen og dens kunder. Det er i ferd med å bre seg en usikkerhet i markedet hva endringene vil bety for bransjen. Særlig blir det usikkerhet fordi mange hadde forventet at man ved innføring av et likebehandlingsprinsipp ville gjøre unntak for tariffavtaler og de tilfeller hvor den ansatte i bemanningsbedriften også mottar lønn mellom oppdrag. Det arbeides med saken fra NHOs side, sier Hagelien.

Mange opplever også at ikrafttredelsestidspunktet kommer for tidlig i en situasjon hvor tusenvis av avtaler må reforhandles. Både NHO Service og andre deler av NHO-fellesskapet har derfor bedt regjeringen om å utsette ikrafttredelsestidspunktet til 1. juli 2013.

Les mer om statistikken her.

"
Powered by Labrador CMS