colourbox_snekker

Forventer økt arbeidsinnvandring

En av tre bedrifter har benyttet arbeidskraft fra Europa det siste året. Flere forventer å bruke mer i år enn i fjor, og behovet for utenlandsk arbeidskraft øker mest innen bygg og anlegg.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

31 prosent av virksomhetene i privat sektor og 26 prosent i offentlig sektor har brukt arbeidskraft fra andre europeiske land det siste året, viser en ny undersøkelse for NAV EURES. For første gang er Spania på ”topp ti”-listen over hvilke land arbeidskraften kommer fra.

– Stadig flere bedrifter melder at de har benyttet arbeidskraft fra Spania, sier Almedina B. Jahre, leder i NAV EURES.

Fortsatt er det vanligst å bruke polsk arbeidskraft, både i privat og offentlig sektor. På de tre neste plassene, kommer Sverige, Tyskland og Litauen.

Bygg- og anlegg på topp

Annenhver bedrift i bygg- og anleggsbransjen har benyttet arbeidskraft fra Europa det siste året. Det er rekord.

– Bruken av europeisk arbeidskraft vokser nå kraftigst innen bygg- og anlegg. For første gang på fire år er bransjen helt på topp i å rekruttere europeere, foran hotell- og restaurantbransjen, hvor vi ser en nedgang for første gang på mange år, sier Jahre.

Østfold er det fylket hvor flest bedrifter bruker arbeidskraft fra Europa (43 prosent), fulgt av Hordaland (39 prosent) og Finnmark (38 prosent). Andelen er lavest i Nord- og Sør-Trøndelag med 15 og 19 prosent.

Økende behov

Og utviklingen vil trolig fortsette. 34 prosent av virksom­hetene i privat sektor og 28 prosent i offentlig sektor forventer at de vil øke rekrutteringen fra europeiske land.

– Vi må fire år tilbake i tid for å finne tilsvarende tall, sier Jahre.

Bruken av arbeidskraft fra land utenfor Europa øker også, sammenlignet med tidligere år. 18 prosent har benyttet arbeidskraft fra land utenfor Europa det siste året, mot 16 prosent året før. Bruken er størst innen hotell- og restaurant­bransjen. På fylkesbasis er det i Troms og Finnmark flest benytter slik arbeids­kraft, og færrest i Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane.

(NTB)

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion Perduco AS for NAV EURES blant et representativt utvalg på 2500 private og offentlige virksomheter i desember 2011. Tilsvarende undersøkelser er gjennomført halvårlig siden 2004.

Powered by Labrador CMS