penger - bredde

Sjekk skatteoppgjøret ditt

I dag kommer skatteoppgjøret. Ikke slå deg til ro med at du får penger igjen - bruk noen minutter på å sjekke tallene, det kan være gull verdt.Her er Skattebetalerforeningens tips til sjekkliste.

Publisert

I dag er skatteoppgjøret klart for de fleste lønnstakere og pensjonister. Har du penger til gode, vil disse kort tid etter bli overført til den kontoen du har oppgitt til skattemyndighetene.

Sammen med skatteoppgjøret får du en utskrift av ligningen, hvor det er satt opp en sammenligning av postene og beløpene du har oppgitt i selvangivelsen og de beløpene skattekontoret har lagt til grunn ved ligningen.

SjekklisteDet er denne utskriften du bør bruke noen minutter på å gjennomgå. Gjorde du endringer i den forhåndsutfylte selvangivelsen bør du ha kopien av selvangivelsen du leverte foran deg ved gjennomgangen.

- Det første du bør sjekke er at du har kommet i riktig skatteklasse. Ektefeller med én inntekt og enslige forsørgere skal lignes i skatteklasse 2, noe som er svært gunstig skattemessig, sier Joachim K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

Hvilken skatteklasse du er blitt lignet i finner du på skatteoppgjøret oppe til høyre for navnet ditt.

I tillegg mener Johannessen at følgende sjekkliste er viktig å gjennomgå:

• Har du fått fradragene du førte opp i selvangivelsen? • Er inntekter, for eksempel aksjegevinster, kommet med? • Hvis du gjorde korreksjoner i noen av postene, er disse tatt hensyn til? • Er gjeld og gjeldsrenter, formue og inntekt av fast eiendom fordelt mellom deg og den du eier sammen med slik dere hadde ført opp? • Er formuesgjenstander (bil, båt, hus) du kjøpte eller solgte i løpet av året tatt med eller utelatt fra din formue? • Har du fått BSU-fradraget?• Har du fått fradrag for skatt betalt i utlandet?

Slik klager duDersom det er feil ved ligningen, for eksempel feil skatteklasse, inntekt, formue, fradrag eller beregninger av skatter og avgifter, må du sende inn en skriftlig klage.

- I klagen må du forklare hva du mener er feil og begrunne dette. Men det er ikke bare hvis det er feil du kan klage. Du kan også klage dersom du har kommet på fradrag som du ikke fikk med deg i selvangivelsen, sier Johannessen.

Klagen kan sendes elektronisk (RF-1117 - Klage på ligning) eller som brev til skattekontoret. Det er det samme hvilket skattekontor du sender klagen til.

Og selv om det fører til at skattepengene krymper eller restskatten øker: Du må også sende klage om du i ettertid oppdager at det er inntekter som burde vært med. Unnlater du å si fra, risikerer du tilleggsskatt.

Powered by Labrador CMS