Færre jobber regelmessig overtid

I Norge jobber 9 av 10 arbeidstakere overtid på jevnlig basis, men andelen som jobber overtid hver uke har sunket med 10 prosentpoeng siden 2009. Flere i privat enn i offentlig sektor jobber overtid ukentlig. Og det er fortsatt menn som jobber mest overtid.

Publisert

Dette viser Xtra personells årlige arbeidslivsundersøkelse om overtid i arbeidslivet gjennomført av analyseselskapet InFact.– Vi har gjennomført overtidsundersøkelsen hvert år siden 2007, og totalandelen arbeidstakere som oppgir at de jobber overtid har holdt seg stabilt i alle disse årene. Men siden 2009 er det en klar trend at andelen som jobber overtid hver uke synker. Forklaringen på dette kan være at 2009 var det året finanskrisen traff Norge, og dermed skapte en topp i overtidsjobbingen, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell Norge.

Halvparten jobber overtid hver uke Dette er omtrent på samme nivå som i fjor, men 10 prosentpoeng lavere enn i toppåret 2009. Andelen som jobber ukentlig overtid i Norge er likevel betydelig høyere enn i vårt naboland Sverige, hvor kun 38,1 prosent oppgir at de jobber ukentlig overtid. Flest menn Menn jobber fortsatt både hyppigere og mer overtid enn kvinner. 57,2 prosent av mennene oppgir at de jobber overtid ukentlig. Tilsvarende andel for kvinner er kun 39,1 prosent. Målt i antall overtidstimer per uke er det også langt flere menn (44,8 prosent) enn kvinner (26 prosent) som jobber 6 timer overtid eller mer per uke. I Sverige er forskjellene mellom kvinner og menn mindre, selv om menn også her jobber hyppigere overtid enn kvinner.–Tallene kan være et uttrykk for at menn generelt har stillinger og ansvarsområder som krever overtidsjobbing. Jeg tror disse forskjellene vil utjevnes på sikt, blant annet fordi vi får større innslag av kvinner i ledende stillinger eller med ansvarsområder som kan medføre overtidsarbeid, sier Zimmermann.

Flest jobber ukentlig overtid i privat sektor Det er i privat sektor flest jobber ukentlig overtid, men både i privat og offentlig sektor er det færre som gjør dette enn tidligere. For privat sektor har andelen sunket med 8,9 prosent fra 2009. I offentlig sektor har andelen sunket med 10,3 prosent i samme periode. I privat sektor er det også en betydelig høyere andel som jobber mer enn 6 timer overtid per uke. I Sverige er derimot andelen som jobber ukentlig overtid relativt likt fordelt mellom arbeidstakere i offentlig (37,1 prosent) og privat sektor (38,9 prosent). - Det er nok et større element av regulert arbeidstid i det offentlige enn i det private, og mindre grad av prosjektarbeid med tette tidsfrister. Slike faktorer bidrar til at andelen som jobber ukentlig overtid er lavere i offentlig sektor enn i privat sektor, sier Zimmermann.- At det jobbes mindre ukentlig overtid i Sverige kan henge sammen med at svenskene har lenger normalarbeidsdag enn nordmenn. En undersøkelsen vi gjorde i fjor viste at 74,8 prosent av heltidsarbeidende svensker jobber 8 timer eller mer en normal arbeidsdag, mens dette kun gjelder 36,2 prosent av heltidsarbeidende nordmenn. Det kan bety hvis at det som vi nordmenn anser som overtid, ikke anes som overtid av svenskene, sier Zimmermann.

Mest overtid i offentlig forvaltning og finansbransjenI offentlig sektor er det arbeidstakere i forvaltningen som topper overtidsstatistikken. Her oppgir hele 56,6 prosent av de spurte at de jobber ukentlig overtid. I privat sektor er det finans, IT og konsulentbransjen som skiller seg ut, hvor over 60 prosent oppgir at de jobber ukentlig overtid.

Har du leder- eller personalansvar?

Bestill et abonnement i dag!

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.

Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:

- Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving

Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS