avtale_colourbox556112_edited-1.jpg

Ansatte smigres og presses

I PST årlige trusselvurdering kommer det frem at offentlig og privat ansatte med tilgang til sensitiv informasjon smigres og presses til å gi fra seg informasjon.

Publisert

Informasjon fra menneskelige kilder er fortsatt den foretrukne innhentingsmetoden, men denne kombineres med andre metoder, blant annet innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Ill.foto: Colourbox.

Norge og norske interesser utsettes daglig for uønsket og ulovlig etterretning fra andre stater. I det norske borgere utsettes for fremmed etterretning, skjer det ofte i møte med diplomater, handelsrepresentanter, fagspesialister eller journalister, står det i rapporten.

De ansatte utgjør en sikkerhetsrisiko for norske virksomheter i forhold til etterretning. Både offentlig og privat ansatte med tilgang til sensitiv informasjon smigres, bestikkes og presses til å gi fra seg informasjon eller til å bidra til å påvirke beslutningsprosesser.

PST viser i sin rapport også til konsekvensen av manglende bakgrunnssjekk av en arbeidssøker. En utro tjener kan enkelt sørge for at etterretningstjenester kan infiltrere norske bedrifter og institusjoner.

I rapporten kommer det også frem at mange norske virksomheter har lav prioritet i forhold til informasjonssikkerhet. Fremmede etterretningstjenester kan dermed utnytte norske virksomheters manglende kontinuitet i oppgraderingen av programvare og brannmurer.

Les PSTs rapport her.

Powered by Labrador CMS