Alene med barn nett
Alene med barn nett

Barn hindrer kompetanseutvikling

En ny svensk undersøkelse viser at det å få barn fører til at foreldrene går glipp av verdifull kompetanseheving og utvikling i jobben

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

74 prosent av kvinnene og 55 prosent av mennene fikk ikke tilbud om kompetanseutvikling i løpet av tiden de ventet barn.

Mer enn 8 av 10 kvinner er i fødselspermisjon fra 10 til 12 måneder, noe som kan bety et samlet kompetanseutviklingstap på 24 til 30 måneder. Det viser en undersøkelse "Barn, ferdigheter og karriere" som svenske Unionen har gjennomført blant 3 300 medlemmer.

Det å havne bakpå i forhold til kompetanse, betyr ofte en forverring i lønn. Kvinner har spesielt en tendens til å ha en lavere lønn og mindre opplæring på grunn av graviditet og foreldrepermisjon, konstaterer svenske Unionen.De fleste mennesker som blir foreldre har likevel et uforandret syn på sin karriere og kompetanseutvikling. For mer en 20 prosent får karriere mindre betydning etter de er blitt foreldre, dette gjelder både for kvinner og menn.Kvinner som har barn under åtte år får i snitt færre kompetanseutviklingsdager enn sine mannlige motstykker. Samtidig som de blir foreldre, anser mange at de utvikler seg som medarbeidere selv om de har vært hjemme med barn. 53 prosent av mennene og 57 prosent av kvinnene sier dette. Dette gjelder spesielt i forhold til at de synes de er blitt flinkere til å prioritere.

Powered by Labrador CMS