Fengsel-CB535108

Politi må vaske blod, oppkast og avføring

Flere renholdere ønsker ikke å vaske cellene på politihuset i Bergen for blod, oppkast og avføring. Nå reagerer flere politifolk, som selv må gjøre jobben, viser rapport sendt til Arbeidstilsynet.

Publisert

(Ill.foto)

Politiansatte i Bergen må selv vaske cellene for blod, oppkast og avføring. Vaskepersonalet vil ikke gjøre jobben. «Dette gjør dagen til arrestforvarerne ekstra belastende og skaper masse frustrasjon». Det går frem av en rapport som Hordaland politidistrikt har sendt Arbeidstilsynet, skriver ba.no.

Politiet er pålagt å gjennomføre en rekke tiltak for å forbedre arbeidsmiljøet for de ansatte. Etter å ha fått utsatt fristen med en måned, sendte ledelsen i slutten av november en 190 siders rapport til tilsynet. Situasjonen i sentralarresten i Bergen er viet flere sider. Her fremgår det at «vaskepersonalet heller ikke vil løfte opp madrasser og rydde celler som skal vaskes». Samtidig reageres det på at det vaskes for sjeldent.

Borte fra primæroppgaven

Leder for arresten, Paal Thorbjørnsen, sier at det ikke er uvilje, men mangel på kompetanse på smittevern som er bakgrunnen for at renholderne på politihuset ikke vasker cellene. I arresten er det 25 celler totalt, 14 av dem er til berusede personer. Selv om de har både vask og toalett, er det ikke alltid disse fasilitetene blir brukt.

–Det går ofte alle veier når det først går galt, sier Thorbjørnsen til BA.

Han mener forholdene i arresten, få og dårlige celler, er argument godt nok til å få flyttet politihuset. Arrestforvarerne jobber i en treskiftsordning, og det er alltid to på jobb. Når det går galt må arrestforvarerne på med verneutstyr som hansker, munnbind og maske med visir. Alt må desinfiseres, og det er ofte fullt hus.

–Når du vasker, blir du jo borte fra primæroppgaven din, som er å holde øye med arrestantene, sier Thorbjørnsen.

Ansetter vaskehjelp

Nå foreslår ledelsen å ansette renholder som vasker daglig to ganger og som rydder, vasker og desinfiserer cellene uten hjelp fra arrestforvarerne. Dette praktiseres i andre politidistrikt. På lengre sikt foreslås det å ansette renholder i turnustjeneste med kompetanse på smittevern.

Arbeidstilsynet opplyser at de vil foreta en gjennomgang av rapporten og innkalle til møte med politiet i løpet av januar 2013.

Les hele saken i ba.no.

"
Powered by Labrador CMS