Joakim Lystad NAV

Økt ledighet i desember

I løpet av desember har det blitt 700 flere helt arbeidsledige, viser sesongjusterte tall fra NAV. Arbeidsledigheten er nå på 2,4 prosent av arbeidsstyrken.

Publisert

Joakim Lystad i NAV. (Foto: Karine H. Henriksen)

– Selv om ledigheten økte i desember, har den holdt seg på omtrent samme nivå gjennom hele 2012. Høye oljeinvesteringer og stor aktivitet i bygge- og anleggsnæringen har bidratt til at arbeidsmarkedet har holdt seg stabilt i Norge, til tross for den økonomiske krisen i Europa, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en melding.

I gjennomsnitt har 65 700 personer vært registrert som helt ledige i 2012.

Færre ledige industriarbeidere

Selv om den økonomiske utviklingen i Europa er svært svak, faller fortsatt ledigheten i industrien Innføring av ny yrkesklassifisering STYRK-08 i januar 2012 har ført til brudd i NAVs statistikk over yrkesfordelte tall. Dette kan påvirke endringene fra desember i fjor for både ledighet og ledige stillinger, se mer informasjon om ny yrkesklassifisering under ”Om statistikken – Arbeidssøkere” på nav.no.. Det er nå 400 færre arbeidsledige industriarbeidere enn for ett år siden, og det er særlig for sveisere og platearbeidere at ledigheten har falt mye.

For bygge- og anleggsarbeidere har arbeidsledigheten økt noe de siste månedene, etter å ha falt helt siden våren 2010. Ledigheten er høyest blant bygge- og anleggsarbeidere, med 4,1 prosent av arbeidsstyrken, mens den er lavest innen undervisningsyrker med 0,8 prosent av arbeidsstyrken.

Litt flere nye ledige stillinger

I løpet av desember ble det lyst ut 11 000 ledige stillinger, 4 prosent flere enn i desember i fjor. Innen serviceyrker og annet arbeid ble det lyst ut 29 prosent flere ledige stillinger. Det var også en sterk økning innen industriyrker og helse, pleie og omsorg med henholdsvis 21 og 17 prosent. Innen bygge- og anleggsyrker ble det lyst ut 30 prosent færre stillinger enn for ett år siden.

Lavest ledighet på Vestlandet

Arbeidsledigheten er lavest i de fire vestlandsfylkene. I Rogaland og Sogn og Fjordane er arbeidsledigheten på 1,7 prosent, mens Hordaland og Møre og Romsdal har en ledighet på 1,9 prosent. Telemark og Østfold har den høyeste arbeidsledigheten, med henholdsvis 3,3 og 3,2 prosent.

Arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak har økt med 300 personer fra november til desember, justert for normale sesongsvingninger. Tilsammen er 79 600 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak. Dette utgjør 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

(NAV)

Powered by Labrador CMS