Leder, kollega, informere

Eksporterer nordiske ledelse

Ledere som jobber utenlands viderefører ubevisst en åpen virksomhetskultur, viser dansk forskning.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Den nordiske virksomhetskulturen er basert på tillit, samarbeid og likeverd. Det er en kultur som fremmer innovasjon og det er derfor viktig at ledere er bevisst den rollen de spiller for utvikling av virksomheten, viser en ny doktorgrad ved Københavns universitet.

­- Min undersøkelse viser at det øker en virksomhets potensiale for innovasjon når det er gode muligheter for å dele og utveksle kunnskap internt i og mellom nettverk i virksomheten. Virksomheter som vurderer å begrense den åpne lederstilen som kjennetegner dansk virksomhetskultur, bør derfor være oppmerksom på at de risikerer å skade sin innovasjonsevne på lengre sikt, sier Christina Colclough i en pressemelding fra universitetet.

Ubevisst overføring av kultur

I sin ph.d.-avhandling undersøker hun hva som skjer med kulturen i et danskeid mulitinasjonalt selskap når de flytter delen av produksjonen ut av Danmark til blant annet Polen og Russland, hvor virksomhetene ofte er strengt hierarkiske oppbygget.

­­- I praksis viderefører de utestasjonerte lederne en virksomhetskultur basert på tillit, samarbeid og likeverd. De østeuropeiske medarbeiderne i undersøkelsen bemerker for eksempel at de danske lederne står i samme kø i kantinen som dem selv. De legger også merke til at de danske lederne verdsetter og belønner initiativ, eksempelvis med utbetaling av lønnsbonus for gode ideer, sier Christina Colclough.

Det var først da hun spurte etter konkret eksempler fra medarbeiderne at lederne ble klar over at de brøt de lokale normene. Det ser hun som et tegn på at virksomhetskulturen er så inngrodd i lederne at de ubevisst fører den videre.

Powered by Labrador CMS