COLOURBOX1073356---industri.jpg

Svak økning i arbeidsledigheten

I løpet av april har det blitt 200 flere helt arbeidsledige, viser sesongjusterte tall fra NAV. Arbeidsledigheten er på 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

– Ledigheten økte svakt i april og enkelte norske industribedrifter merker nå mer til den svake økonomiske utviklingen i Europa, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Når man justerer for sesongvariasjoner, har summen av helt ledige og ordinære tiltaksdeltakere økt med 500 personer i løpet av april.

66 800 personer er registrert som helt ledige hos NAV ved utgangen av april. Dette er 5 200 færre enn i april i fjor, og tilsvarer en nedgang på syv prosent.

Færre ledige stillinger

I løpet av april ble det lyst ut 18 300 ledige stillinger. Tilgangen på ledige stillinger per virkedag har falt med 21 prosent sammenliknet med april i fjor. Estimater fra NAV viser at nedgangen gjelder de fleste yrkesgruppene.

– Det ble lyst ut langt færre stillinger i april i år sammenlignet med i fjor. Selv om vi korrigerer for påsken, ser vi en nedgang i antall utlyste stillinger. Det er likevel for tidlig å si om dette er starten på en mer langvarig trend, sier Lystad.

Den sterkeste nedgangen i ledige stillinger er innen yrkesgruppene undervisning, meglere og konsulenter samt reiseliv og transport.

Fortsatt nedgang i ledigheten innen bygg og anlegg

Ledigheten har gått ned for de fleste yrkesgrupper sammenliknet med i fjor. Nedgangen er fortsatt størst innen bygg og anlegg hvor det er 22 prosent færre ledige. Innen ingeniør og IKT-fag er det 13 prosent færre ledige.

Ledigheten har økt mest innen barne- og ungdomsarbeid, med en økning på 12 prosent.

Størst nedgang blant menn

Det siste året har arbeidsledigheten gått mest ned blant menn. Mens det er tilnærmet stabilt for kvinner, med én prosent færre ledige sammenliknet med april i fjor, har ledigheten falt med 11 prosent blant menn.

Flere menn enn kvinner arbeider i de yrkesgruppene som har størst nedgang i ledigheten, som bygg og anlegg og ingeniør og IKT-fag.

Lavere ledighet i de fleste fylkene

I løpet av det siste året har ledigheten gått ned i alle fylker bortsett fra Telemark og Finnmark, som hadde en liten økning. Sammenliknet med april i fjor har antallet registrerte ledige falt mest i Sør-Trøndelag med 21 prosent og Hordaland med 14 prosent.

Ledigheten er lavest i Rogaland med 1,9 prosent arbeidsledighet, mens den er høyest i Østfold og Telemark med henholdsvis 3,5 prosent og 3,4 prosent.

Powered by Labrador CMS