Bankkort sperret

Færre svindler med kort

I 2010 ble det registrert kortsvindel for 200 millioner kroner. Det er en nedgang på 15 millioner kroner sammenlignet med året før, viser tall fra FNO.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

– Økt bruk av chip, regionsperrer, mobil-varsling samt effektivt politiarbeid, er trolig noen av årsakene, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Bankene tar tapet

Banknæringen anser kortsvindel som alvorlig kriminalitet, og det legges stor vekt på sikkerhetsløsninger for å motvirke dette. Hvis du ikke har gjort noe uaktsomt og opplever at kortet blir misbrukt etter å ha blitt skimmet eller kopiert, dekker banken tapet.

Sperre- og varslingstjenester

De som står bak kortsvindelen er ofte organisert i kriminelle nettverk. Bankene har innført ulike tiltak for å bekjempe slik svindel.

Regionsperre, slik at du selv kan sperre kortet ditt for bruk i deler av verden, samt mobilvarsling og ulike overvåkingssystemer i bankene, er eksempler på dette. Effekten av alle disse tiltakene er at bankene i Norge har redusert tapene på tross av stor aktivitet fra de kriminelle rundt i Europa.

– Det er positivt at politiet det siste året har satt stort trykk på å etterforske kortsvindelsaker, sier Neverdal.

Ved mistanke om at kort er kopiert sender bankene ofte ut nye kort til kunder som har benyttet kort i terminalen eller minibanken der kopieringen har foregått. Samtidig sperres de gamle kortene. Dette skjer også i tilfeller der det ikke er tappet penger fra kundens konto.

– Bankene er føre var, for å redusere tallet på svindeltilfeller så mye som mulig. Kundene skal føle seg trygge når de bruker kort til å betale for varer og tjenester, sier Neverdal.

Rekordhøyt kortbruk

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder kortbruk. Vi bruker i økende grad kort også ved betaling av mindre beløp.

- Det er viktig å skjule pinkoden når du taster den inn. Ikke glem dette når det er mange mennesker rundt deg ved trafikknutepunktene, eller når du er ute på byen, sier Neverdal.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS