COLOURBOX999551---økonomi-r.jpg

- Overraskende omfang av useriøsitet

Innkjøpere satser pengene på billigste anbud, uten å ta særlig hensyn til om lover og regler blir fulgt, viser ny FAFO-rapport. FAFO-Forsker Øyvind Berge er overrasket over omfanget av useriøsitet i renholdsbransjen.

Publisert

FAFO la i dag frem rapporten ”Anbud og arbeidstakerrettigheter”. Rapporten tar for seg anbud og rettigheter til de ansatte i renhold, vakt og anlegg. Dett er bransjer som ofte er avhengig av oppdrag etter anbud, og der offentlig sektor er tungt inne.

Økt press

Rapporten konkluderer med at økt bruk av anbud har satt arbeidstakere og offentlige tjenester under press.

- Det er uakseptabelt at tjenesteytere vinner anbud ved å kutte i grunnleggende arbeidstakerrettigheter og tjenestekvalitet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en kommentar.

Regjeringen er svært opptatt av at arbeidstakeres rettigheter skal ivaretas i anbudsprosesser. - Vi har derfor satt ned en arbeidsgruppe som skal se på utfordringer med sosial dumping og regelbrudd i tilknytning til offentlig sektor. I revidert nasjonalbudsjett har vi også foreslått å styrke Arbeidstilsynet med 10 millioner kroner, sier statsråden.

Stort omfang

– At det finnes useriøsitet i norsk arbeidsliv er ikke overraskende, men at omfanget var så stort, vil jeg si er overraskende, sier Øyvind Berge til NRK.

– Et fellestrekk er jo at alle rapporterer om forholdsvis hard konkurranse, og et tøft prispress. Det er med på å sette arbeidstakernes rettigheter under press, sier han.

Jo flere useriøse arbeidstakere som får jobber ved å dumpe lønningene, jo verre blir det for det seriøse arbeidslivet, mener Berge.

Powered by Labrador CMS