P1010023.JPG

Styrker represalievernet i Sverige

Fra årsskifte er det straffbart å utsette svenske ansatte for represalier etter at de har snakket med mediene. Det kan gjøre det mindre risikabelt å varsle om kritikkverdige forhold for ansatte melder sundtliv.nu.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Den svenske fritidsassistenten Anna-Lena Hultman kritiserte i et nyhetsinnslag i 2003 nedleggingen av et eldresenter der jobbet. Få dager senere ble hun innkalt til sin leder og fikk en skriftlig advarsel.

Hultman tok saken til domstolene. De konstaterte at kun statlige ledere kunne dømmes for brudd mot det såkalte represalieforbudet, skriver suntliv.nu.

Det har tidligere vært forbudt for arbeidsgivere straffe personal som har snakket med mediene. Fordi det ikke har vært saker oppe med denne problemstilling har ikke loven hatt særlig stor virkning. Fra 1. januar 2011 skjerpes loven, det betyr at det for eksempel er straffbart å si opp, omplassere eller senke lønnen til en ansatt som har hatt mediekontakt.

Les hele saken her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Bestill et abonnement på Personal og Ledelse her. Enkeltutgaver av kan du kjøpeher

"
Powered by Labrador CMS