pendler
pendler

Pendlere sliter mer

Jo lengre du bor fra din arbeidsplass, desto dårligere har du det viser ny svensk forskning. Søvnproblemer og dårligere helse er noen av problemene pendlerne sliter med.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Dersom du bor så nærme jobb at du kan sykle eller gå er det stor sannsynlighet for at du føler deg mye sprekere og friskere enn de som må reise langt til og fra arbeid.

Arbeidslivsforskerne ved Lunds Universitet i Sverige har undersøkt folkehelsen til beboere i Skåne i årene 2004-2008. Funnene viser at det ikke bare er reisetiden som avgjør om man føler seg dårligere. Måten arbeiderne reiser til jobben påvirker. Å reise en time med kollektivtrafikk oppleves som mer stressende enn en times bilreise.

Har ikke kontroll

Kristina Jakcobsson sier til avisen Arbeidsliv at det er manglende forutsigbarhet og kontroll over reisen som oppleves som stressende.

Resultatene fra forskningen viser at de som har lang reisevei hver dag har det dårligere og sover dårligere enn de som har kortere vei til jobben. Det skyldes i stor grad at pendlerne får mindre fritid, hvile, restitusjon og sosialt liv.

Mer forskning

Jakcobsson mener arbeidspendlingen bør være med i diskusjonen om et sunt arbeidsliv og hun etterlyser mer forskning omkring hvordan den totale arbeidsdagens lengde påvirker helsen, på kort og lengre sikt.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Bestill et abonnement på Personal og Ledelse her. Enkeltutgaver av kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS