Arbeidsmedisin

Må sikre kompetent bemanning

- Det er meget alvorlig og kritikkverdig at eldre på sykehjem ikke er sikret rett medisinering. Nå må regjeringen ta spørsmålet om kompetent bemanning på alvor slik at de eldre som i dag har sykehjemsplass får forsvarlig hjelp og at fremtidens sykehjem sikres riktig kompetanse.   

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Dette sier forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund i en kommentar til Helsetilsynets avdekning av feilmedisinering på norske sykehjem. Helsetilsynet har de siste to årene har tilsyn i 62 sykehjem, og funnene er nedslående. - Det ble påvist avvik ved hele 51 av tilsynene, og det er legemiddelhåndteringen som får kritikk. Det betyr faktisk at liv og helse kan stå på spill, sier Normann.

En sykepleier på 100 eldre

Hun påpeker at Sykepleierforbundet selv har gjort kartlegginger som viser at det er på enkelte vakter er en sykepleier på 100 eldre, og mener mangel på faglærte er et stort problem. - Vi kan ikke bemanne sykehjemmene med ufaglærte som får et altfor stort ansvar ved for eksempel å håndtere medikamenter og sykdomstilstander de ikke har forutsetninger for. Dette har vi påpekt lenge, sier Normann.

Hun etterlyser en plan fra regjeringen på hvordan de tenker å skaffe seg nok sykepleiere og andre med fagutdanning.

Dårlig kommunikasjon

Helsetilsynet peker på mangel på kommunikasjon mellom lege og annet helsepersonell som årsak til problemet.- Med samhandlingsreformen vil kommunene få et enda større ansvar for flere pasienter med komplekse og behandlingskrevende tilstander. Jeg synes Helsetilsynets kartlegging er et godt bevis på at kommunene ikke kan tro de kan løse dette med ufaglært arbeidskraft og ved å gi legene flere oppgaver. Her må man bygge på bred faglig kompetanse og tverrfaglig samarbeid. Vi må tenke nytt og det må settes i gang med tiltak for å bedre de eldres situasjon i sykehjemmene umiddelbart.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Bestill et abonnement på Personal og Ledelse her. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS