Pleie og omsorg

Faglærte mer produktiv

Økt produktivitet, høyere kvalitet, lavere kostnader. Det kan høres som et slagord i en reklame, men er faktisk en nøktern beskrivelse av virkeligheten i pleie- og omsorgssektoren i norske kommuner.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

Faglært arbeidskraft er dyrere enn ufaglært. Likevel blir kostnadene for kommunene lavere når andelen faglærte øker.

Årsaken er nettopp at faglært arbeidskraft er mer produktiv enn ufaglært. Samlet sett gir en høyere andel ansatte med fagutdanning bedre tjenester til lavere kostnader.

Dette er en av konklusjonene i prosjektet “Kostnader og kvalitet i pleie- og omsorgssektoren”, som Telemarksforsking har gjennomført for KS – kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon.

Områdedirektør Helge Eide i KS mener dette bør få konsekvenser for rekrutteringen til sektoren:

- Dette viser at kvalitet i pleie- og omsorgssektoren ikke ensidig avhenger av flest mulig årsverk, men av at de som gir tjenestene har en god og bred faglig kompetanse. Både stat og kommunesektor bør nå arbeide sterkere for å sikre en høyere andel ansatte med slik kompetanse. Det vil lønne seg, både for brukerne og for kommunebudsjettene, sier Eide i en pressemelding.

Telemarksforsknings studier viser at det er store variasjoner i hvordan kommunene setter sammen tjenestetilbudet, uten at dette har stor betydning for brukertilfredsheten.

Den enkeltfaktor som har størst betydning for forskjeller i dekningsgrad og i brukertilfredshet mellom kommuner av lik størrelse, er forskjeller i kommunenes frie inntekter.

Får du ikke Personal og Ledelse i posten? Ikke fortvil, bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.

"
Powered by Labrador CMS