knut dyre.jpg
knut dyre.jpg

Halvparten blakk før lønning

Annenhver nordmann går ofte eller av og til tom for penger før neste lønning, og kun én av fem lager budsjett fast. – Nå gjelder det å gjenvinne kontrollen over lommeboka, råder økonomiekspert.

Publisert

– SKRU NED FORBRUKET: Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug frykter at mange nordlendinger har lagt seg til et for høyt forbruk mens rentene har vært lave i og med at så mange opplever å være tomme for penger før måneden er omme. Foto: Taral Jansen.

Med bunnskrapt konto etter sommerferien og økonomisk uro må mange nå ta grep. En landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag for Storebrand Bank viser at 11 prosent av oss ofte går tomme for penger før neste lønnsutbetaling, og at 39 prosent gjør det av og til.

– Det er overraskende at så mange slipper opp for penger og må ty til reserveløsninger. De som opplever dette ofte bør sette opp budsjett, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand Bank.

Unge har minst kontroll

Undersøkelsen viser at unge under 30 år og voksne i alderen 30 til 39 år er de som oftest mangler penger. Hele 63 prosent av alle i 30-årene opplever å gå tomme for penger.

– Noe av årsaken kan være høye boliglånutgifter. Men det kan også være at de har et for høyt forbruk og at de mangler reserver til uforutsette utgifter. Det er ikke balanse i økonomien hvis man må tære på reservene hver måned, sier Dyre Haug.

Flere inkassosaker

De siste årene har nordmenn fått stadig mer gjeld i forhold til inntekt, viser tall fra Finanstilsynet. Videre var det ved utgangen av 2010 drøyt 3,3 millioner aktive inkassosaker. Det er en oppgang på seks prosent sammenlignet med året før, noe som kan være et signal om en mer slepphendt betalingsmoral.

– Med så mye gjeld er svært mange nordmenn sårbare for renteoppgang. Renten ser riktignok ut til å bli liggende under normalen de neste par årene. På lang sikt på man imidlertid regne med en boliglånsrente på rundt seks prosent. Etter en periode med lave renter kan mange ha lagt seg til for høyt forbruk, sier Dyre Haug.

Elektronisk budsjett

Det er lite som tyder på at mange unge går rundt med sin egen regnskapsbok. 45 prosent av dem under 30 år lager aldri budsjett over inntekter og utgifter.

– Det er altfor få som lager budsjett, og derfor mange som trolig har liten oversikt over hvor mye penger de bruker på ulike ting, avslutter Dyre Haug.

Mange av de store bankene tilbyr ulike elektroniske budjettmaler for privatøkonomien. Dersom du vil sette opp eget budsjett bør du kontakte din bank.

Dyre Haug anbefaler at alle har én til to månedslønner i bakhånd for uforutsette utgifter.

(Pressenytt)

Powered by Labrador CMS