IMG_7038.jpg

Tror Adecco vil overleve

Omdømmeekspert Peggy Brønn ved Handelshøyskolen BI sier Adecco-saken er et skrekksenario av verste slag. Men hun tror likevel bedriften vil overleve og komme seg greit igjennom krisen.

Publisert

Forfatter og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI Peggy S. Brønn. (Foto: Karine H. Henriksen)

– Det avhenger selvfølgelig av hvordan de håndterer situasjonen både nasjonalt og internasjonalt, sier førsteamanuensis Peggy Brønn ved BI.

Brønn er fagansvarlig The Centre for Corporate Communication ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Hun har blant annet skrevet boken Åpen eller innadvendt, omdømmebygging for organisasjoner sammen med Øyvind Ihlen. Hun er også medforfatter på boken Virksomhetens stemme.

Mister tillit

Brønn mener i likhet med mange andre at dette er en utrolig trist sak.

– Folk stoler på disse bedriftene. Å miste tillit i en slik organisasjon er ikke bra fordi du har en hel industri som kan bli rammet.

Tatt på sengen

– I Norge gikk ledelsen tidlig ut og innrømmet brudd på arbeidsmiljøloven. De har vært ærlige og det er bra, men det kan synes litt rart at de gikk ut og innrømmet alt så raskt, sier Brønn.

Hun tror ikke Adecco var forberedt på denne saken.

– Det kan virke som de ble tatt på sengen. Daa spørsmålene haglet, ble det svart uten at de hadde noen klar strategi på hvordan dette skulle håndteres.

I dag varlset Adecco at de vil hyre inn advokat Jan Fougner for å lede en ekstern granskningsgruppe.

– Derfor har vi bestemt at granskningen må undersøke hele Adeccos virksomhet. Vi skal selvfølgelig etterbetale våre medarbeidere den overtid de har krav på, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen som tydelig ga uttrykk for at dette er både pinlig og flaut.

Skader privat helsesektor

Peggy Brønn tror denne saken kan skade hele den private delen av helsesektoren.

– Det er vanskelig å finne kvalifiserte folk til denne bransjen. Når det offentlige bruker private bedrifter for å dekke opp et behov, og det ser ut som om folk blir utnyttet så er det skadelig, sier Brønn.

Når det er sagt er det ikke bare private bedrifter i helesforetakene som bryter arbeidsmiljøloven. Så sent som i fjor fikk 18 helseforetak pålegg.

" Les mer: Arbeidstilsynet - varsel om pålegg til 18 helseforetakLes mer: 22 helseforetak og fem private sykehus fikk pålegg

Peggy Brønn påpeker at det er mange parter som kan lide under denne saken. Først alle medarbeidere som har denne arbeidsformen som en livsstil. Helseforetakene, Adecco som har innrømmet lovbrudd og dernest hele bemanningsbransjen som kan bli mistenkeliggjort og satt under lupen.

Må tåle dagens lys

I forhold til det å være en utadvent eller innadvent organisasjon sier Brønn at Adecco har opptrådt som en utadvent og åpen bedrift.

– Men i realiteten har de vært en lukket og innadvendt. Det ser ut som om de har hatt folk som har tatt dårlige beslutninger for sine ansatte. Det er en kultur som ikke tåler dagens lys, konstaterer hun.

Skrekksenario av verste type

Brønn påpeker at vi som mennesker kan tilgi mye. Det at en stor norsk bedrift blir utsatt for en arbeidsulykke kan folk forstå, selv om det er en alvorlig ulykke med store konsekvenser.

– Verre er det med saker der det ser ut til at bedrifter systematisk mishandler mennesker og at det opptrer som et mønster, slik det fremstilles av mediene i denne saken, sier hun.

" Brønn mener Adecco må rydde opp internt og bygge opp tilliten på ny. – Det blir en vanskelig oppgave fordi spørsmålet er; kan du stole på dem igjen? Rent omdømmemessig er dette et skrekksenario av verste typen som vi sjeldent ser i Norge, avslutter Peggy Brønn.

Selv om det blåser kraftig rundt selskapet nå, er det ikke umulig å snu. Historien har mange eksempler på bedrifter som har klart det før. Nå gjenstår det bare å se hva den eskterne granskningsgruppen finner ut om arbeidsforholdene i Adecco.

Powered by Labrador CMS