Petter Nome øl

- Rydd opp i utelivet!

Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad, mener Petter Nome. - Det er på høy tid at Byrådet rydder opp. Vi blir gjerne med på ryddesjauen!

Publisert

- Det er på høy tid at Byrådet rydder opp. Vi blir gjerne med på ryddesjauen, sier Petter Nome.

Slik kommenterer direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen ukens Brennpunkt-dokumentar på NRK1. Programmet viser hvordan en mann som spilte overstadig beruset fikk servering på fire av fem utesteder i Oslo. Den samme mannen ble nektet på fem av fem steder i Stockholm.

Politisk fiasko

– De fleste serveringssteder er seriøse og ryddige. Det er også de fleste gjestene. Men politikken med at ”det skal være lett å få og lett å miste” skjenkebevillinger er en gedigen fiasko. Mange som aldri burde fått skjenke en dråpe tjener store penger på useriøs drift og overskjenking, og de holder på i årevis uten at noen griper inn.

Nome mener at det må stilles langt strengere krav til de som får skjenkebevilling. I tillegg må kontrollen med utstedene bli mer effektiv.

Arbeidsgivers ansvar

Den som har fått løyve til å skjenke alkoholholdige drikker, har et stort ansvar, både for samfunnet, gjestene og de ansatte.

- Det handler det om å overholde et lovverk som er svært klart når det gjelder overskjenking og skjenking av mindreårige. De ansatte må få grundig opplæring både i selve loven, i hvordan man håndterer og avviser berusede personer, og hvilke sanksjoner som kan og bør ramme skjenkesteder som bevisst eller ubevisst bryter, sier Nome.

Virksomheter og personer som får skjenkeløyve må gås nøye etter i sømmene mht sin vandel og forhistorie mht lovbrudd, konkurser osv.

- Det bør også vurderes å ha en lovfest opplæring som gir en form for skjenkesertifikat, før en bevilling vurderes. Med en bevilling må det også følge konkrete krav om opplæring og kvalitetssikring av ansatte.

Lær av svenskene

Petter Nome viser til andre byer som har kommet svært langt i å skape et uteliv uten vold og fyll:

– I Stockholm har de satset stort på opplæring av serveringspersonale for å hindre skjenking av mindreårige og fulle folk. Fyllevolden er redusert med 30 prosent. Det er resultat av et nært samarbeid mellom bransjen og myndighetene. Quebec i Canada har en svært liberal alkohollovgivning, men har likevel landets laveste andel alkoholrelaterte problemer. Her er det jobbet systematisk med eiere og ansatte på steder med skjenkebevilling.

Felles opprydding

Når politikerne svikter, må de som lever av utelivet gå sammen om å rydde opp, mener Nome. Han hevder at politiet, vin- og spritbransjen, samt utelivets bransjeorganisasjoner i HSH og NHO deler hans fortvilelse over de useriøse aktørene.

– Vi vil ta initiativ for å få bedre kvalitetssikring av skjenkestedene og anmoder myndighetene om å renske bort de som ikke har evne eller vilje til å følge norsk lov. Erfaringen viser at byer som satser noen få millioner til opplæring av dørvakter og servitører, får tifold tilbake i form av mindre vold, fyll og ødeleggelse, sier han.

Bryggeri- og drikkevareforeningen peker på at for 90 prosent av oss handler alkohol om glede og livskvalitet. De som drikker ansvarlig har rett til å hygge seg på byen, uten å få kvelden ødelagt av skjenkesteder som vil tjene noen ekstra kroner på illegal skjenking av fulle folk.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS