Flatskjerm cb849086

Slik leder du best på distanse

En av fem ledere har hatt medarbeidere i andre land over lengre tid viser en ny svensk undersøkelse. Her får du rådene på hvordan du som sjef når dine ansatte som holder til langt unna.

Publisert

Sørg for at du er like godt forberedt til de virtuelle møtene som du er ved de fysiske.

35 prosent av sjefene som leder på distanse synes det er negativt mens 34 prosent synes det er positivt viser nye tall fra Sverige.

- En virtuell arbeidsmetode øker effektiviteten og skaper miljøgevinster, sier Ghislane Caulat, ansvarlig for Ashridge Consultings virtuelle gruppe til nettstedet Chef i Sverige.

Her føgler syv tips til hvordan du kan lede virtuelt over lengre distanser:

1. Eksperimenter med nye arbeidsmåter

Vær genuint åpen og våg å eksperimentere med nye arbeidsmetoder sammen med andre. Test ut nye måter å løse konflikter, øke samarbeidet og rådgivning. Skaff deg oversikt over hvordan tillit og makt fungerer i et virtuelt miljø.

2. Gi like mye tid og fokus som ved de fysiske møtene

Ikke klem inn en telefonkonferanse mellom to møter, ring fra en flyplass, tog eller bil der du ikke kan være fullt tilstedet. Forbered deg og krev at andre gjør de samme forberedelsene som om det skulle vært et fysisk møte.

3. Tilpass arbeidsmiljøet

Sørg for at de ansatte har et uttrykk på kontoret som egner seg for en virtuell kommunikasjon med omverdnen.

4. Skap tydelige regler for de virtuelle møtene

Virtuelle møter fungerer bare om alle gruppemedlemmer vet hvem som leder møtet. Ikke godta at hvem som helst hopper inn og ut av møtet, med mindre det er avtalt på forhånd.

5. Skap en bra relasjon - også sosialt

Dersom ditt lederskap skal fungere bra på distanse kreves det at du utvikler en bra relasjon til de ansatte, uansett om det er fysisk eller virtuelt. Sørg for at dere også omgås virtuelt sosialt, på den måten blir dere bedre kjent.

6. Nærvær

Vær konsentrert og nærværende i møtene. Rydd opp i både skrivebordet og i tankene dine før et møte. Det gir deg mulighet til å gi dine medarbeidere din fulle oppmerksomhet.

7. Lær deg å lytte på ny

Det er vanskelig å manipulere et virtuelt møte bare med stemmen. Det gjør at det virtuelle møte er mer likt det åpne fysiske møte. Husk at kroppspråket er en stor del av din og andres kommunikasjon.

(Chef)

Powered by Labrador CMS