Eldreomsorg

Hjelpepleier mistet autorisasjon

Statens helsetilsyn tilbakekalte i mars 2010 autorisasjonen til en hjelpepleier som hadde slått og sparket demente, pleietrengende pasienter på sykehjem.

Publisert

Ill.foto: Trond Erik Hillestad.

Saken er omtalt i diverse medier i dag i forbindelse med at hjelpepleieren skal møte for tingretten i august etter at sykehjemmets ledelse anmeldte pleieren.

Statens helsetilsyn ser svært alvorlig på forhold der helsepersonell utøver vold eller annen type hardhendt behandling av pasienter.

Avhengig av en forsvarlig helsetjeneste

Helsepersonell i sykehjemstjenesten arbeider med svake og sårbare personer, ofte med nedsatt funksjonsnivå og demensproblematikk. Disse personene er ofte dårlig i stand til å ta vare på seg selv og blir derfor helt avhengige av at de tjenester som ytes blir forsvarlig og omsorgsfullt utført, skriver Statens Helsetilsyn i en pressemelding.

Utviste mangel på dømmekraft

En sentral oppgave for en hjelpepleier er å skape et miljø preget av faglighet, trygghet og tillit. Bruk av fysisk makt og vold bryter klart med den tilliten pasienter, pårørende og allmennheten må kunne ha til hjelpepleiere i omsorgstjenesten.

De utførte voldshandlingene som fant sted i denne konkrete saken viste en betydelig mangel på dømmekraft, manglende evne til å sette egne grenser og manglende impulskontroll fra hjelpeleierens side.

Statens helsetilsyn har på bakgrunn av sakens alvorlighet tilbakekalt autorisasjonen som hjelpepleier på grunn av uforsvarlig virksomhet og på grunn av atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelsen.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS