50-åringene er vinnere på arbeidsmarkedet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Er du arbeidsgiver?

Fra neste år kan de som har fylt 62 år ta ut full eller litt alderspensjon fra folketrygden i kombinasjon med fortsatt arbeid. Det kan få betydning for deg som arbeidsgiver.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.

1. januar 2011 innføres nye regler for uttak av alderspensjon. Et hovedelement i det nye regelverket er at det skal lønne seg å jobbe lenger.

Jobbe lenger?

Fra 2011 blir det slik at jo senere du velger å ta ut alderspensjon, desto høyere blir de årlige utbetalingene. Samtidig åpnes det for fortsatt pensjonsopptjening ved arbeid etter uttak av alderspensjon.

Endret stillingsprosent?

Fri kombinasjon av arbeid og pensjon betyr at det ikke lenger er en gitt sammenheng mellom graden av pensjon og graden av arbeid. De nye uttaksreglene åpner for nye måter å planlegge egen økonomi på ved at det blir mulig å ta ut full alderspensjon og samtidig jobbe i hel- eller deltidsstilling.

Mange spørsmål om tjenestepensjon og rett til AFP

AFP- ordningen i privat sektor blir endret fra 2011. I kommunal og statlig sektor blir dagens AFP- ordning videreført med tilpasninger til alderspensjonen fra folketrygden. Mange arbeidstakere vil ha spørsmål om sin rett til AFP og om hvilken tjenestepensjonsordning de omfattes av.

Uttaksreglene blir mer fleksible

* Mulig å ta ut pensjon fra 62 år dersom opptjeningen er høy nok

* Mulig å ta ut 20, 40, 50, 60, 80 eller 100 prosent pensjon, og å endre uttaksgrad hver tolvte måned

* Mulig med fri kombinasjon av arbeid og pensjon

* Mulig å tjene opp pensjon også ved arbeid etter uttak av pensjon

Alle som er født i 1944-1948 og som ikke har tatt ut AFP eller mottar full uførepensjon, har mottatt et informasjonsbrev og en brosjyre i postkassen fra NAV.

(NAV)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Enkeltutgaver av Personal og Ledelse kan du kjøpeher.

"
Powered by Labrador CMS