Alene-Colourbox

- Vurder risikoen ved alenearbeid

Det kan være risikofylt å stå alene i en kosk om natten, eller være hjemmehjelp hos en psykisk ustabil person. Fra nyttår innføres nye regler i kraft.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

Det er en tendens til at omfanget av alenearbeid øker innenfor stadig flere yrker og bransjer. Årsakene kan blant annet være ny teknologi, økt konkurranse og rasjonaliseringer. Samtidig med at omfanget øker, viser forskning at alenearbeid kan øke risikoen for å bli utsatt for vold og trusler. Dette gjelder særlig i yrker med kunde/klientkontakt.

Les også: Daglige voldsepisoder på jobb

Lovens generelle krav

Arbeidsmiljøloven stiller krav om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. En egenbestemmelse regulerer blant annet også at arbeidstakere skal beskyttes mot vold, og i størst mulig grad gis mulighet for kontakt og kommunikasjon med andre.

Det følger av disse bestemmelsene at arbeidsgiver plikter å vurdere risikoen knyttet til det konkrete arbeidet, og iverksette nødvendige tiltak for å redusere risikoen. Aktuelle tiltak kan for eksempel være opplæring, organisering og bruk avsikkerhetsutstyr.

Først dersom arbeidsmiljøbelastningen fortsatt er uakseptabel, det vil si at den ikke kan ”repareres” med andre tiltak enn økt bemanning, vil det være et rettslig forbud mot alenearbeid.

Les også: Vi kan sikre oss mot alt - men ikke mot våre egne

Særlig risikovurdering

Det har vært et poeng for myndighetene å øke bevisstheten om alenarbeid som risikofaktor både med hensyn til fysiske og psykiske faktorer. Det som er nytt i loven er et krav om at arbeidsgiver må vurdere om det er en særlig risiko knyttet til alenearbeid i virksomheten.

Arbeidsgiver pålegges å iverksette tiltak som er nødvendige både i forhold til forebygging og i forhold til å redusereeventuell risiko.

Trer i kraft 1. januar 2010

Det betyr at arbeidsgiver har høsten på seg til å gjøre konkrete vurderinger og tilpassinger både i forhold til eksisterende stillinger, og i forhold til eventuelle nyansetteler. Dette er også noe som bør innarbeides i virksomhetens HMS-rutiner.

Les mer her.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS