arbeidsledig-colourbox57574

Økt tiltaksnivå demper vekst i ledigheten

Ved utgangen av oktober var det registrert 68 300 helt ledige hos NAV. Dette er 26 000 flere personer enn i oktober i fjor, det vil si en økning på 62 prosent. Arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Publisert

Ill.foto: Colourbox

Sesongjusterte tall viser at antallet helt ledige den siste måneden økte med 1 000 personer.

- NAV har trappet opp tiltaksnivået de siste månedene og antallet arbeidssøkere som deltar på tiltak har økt raskt. Dette bidrar til å moderere veksten i ledigheten, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

20 100 personer var registrert som ordinære tiltaksdeltakere i oktober, en økning på 7 900 (66 %) sammenliknet med i fjor. Nesten halvparten av disse deltar på opplæring og en fjerdedel har arbeidspraksis. Justert for vanlige sesongvariasjoner økte summen av ordinære tiltaksdeltakere og registrerte helt ledige med 2 900 personer i oktober.

Ledigheten høyest innen bygg og anlegg

I oktober økte ledigheten mest innen bygg og anlegg, hvor antall ledige har fordoblet seg i løpet av det siste året. Økningen har vært særlig kraftig blant rørleggere og elektrikere. Ledighetsraten var også høyest innen bygg og anlegg med 4,3 prosent, fulgt av industri (4,0 %) og reiseliv og transport (3,7 %).

Også innen ingeniør- og IKT-fag var det dobbelt så mange ledige i oktober som i fjor. Ledighetsraten på 1,3 prosent er imidlertid lavere enn gjennomsnittet.

De laveste ledighetsratene i oktober ble registrert innen undervisning (0,6 %), helse, pleie og omsorg (1,1 %) og blant ledere (1,1 %).

Tilgangen av ledige stillinger fortsatt ned

Sammenliknet med i fjor, falt antallet utlyste stillinger per virkedag med 20 prosent i oktober. Nedgangen har vært størst innenfor kontorarbeid (-38 %) og innenfor industriarbeid og ingeniør og IKT-fag (-37 %).

Økende arbeidssøkervarighet

Tilgangen av nye arbeidssøkere har flatet ut de siste månedene, men de som blir ledige forblir det lengre. Det siste året har antallet ledige med en arbeidssøkervarighet mellom 26-51 uker økt med 165 prosent, mens antallet ledige med en arbeidssøkervarighet under 4 uker var 17 prosent høyere enn i oktober i fjor. Det var også nesten dobbelt så mange ledige med en arbeidssøkervarighet mellom 52-77 uker som i fjor.

Flest ledige i Oslofjordfylker

Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Oslo, med 3,6 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Østfold og Vestfold med 3,1 prosent.

Ledighetsraten var lavest i Sogn og Fjordane(1,7 %), og i Rogaland (2,1 %).

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.

"
Powered by Labrador CMS