Mann i rullestol

Ny IA-avtale utsettes til mars

Dagens IA-avtale varer fram til 31.12.09, men fredag 13. november ble myndighetene og partene i arbeidslivet enige om å forlenge avtalen fram til 1. mars.

Publisert

Arbeidsminister Rigmor Aaserud.

På bakgrunn av den kraftige økningen i sykefraværet, har arbeidsministeren i dag blitt enig med partene i arbeidslivet om å forlenge IA-avtalen fram til 1. mars 2010, slik at partene kan vurdere en noe bredere virkemiddelpakke.

For høyt sykefravær

- Utviklingen i sykefraværet er urovekkende. I dag har regjeringen oppjustert statens utgifter til sykelønn i 2009 med 3,2 milliarder kroner. Vi er enige med partene om å vurdere bedre virkemidler for å få ned sykefraværet, sier arbeidsminister Rigmor Aasrud.

- Vi har mange gode og positive erfaringer med samarbeidet med partene om IA-avtalen, og engasjementet rundt IA-arbeidet både sentralt og lokalt har vært positivt. Derfor ønsker regjeringen i tråd med Soria-Moria-erklæringen å videreutvikle avtalen, sier statsråden.

Les også: For disse kan jobb-jakten bli vanskeligere

Langvarig sykefravær fører til utstøting

Økt sykefravær er problematisk både for arbeidstakerne, virksomhetene, staten og samfunnet.

- Partene og myndighetene er i samme båt når det gjelder behovet for å få ned sykefraværet. All erfaring viser at viser at langvarig fravær bidrar til varig utstøting fra arbeidslivet. Et mer inkluderende arbeidsliv krever derfor at sykefraværet må ned, sier Aasrud.

Les også: Pisk og gulrot mot sykefravær

Langt igjen til mål

Hun konstaterer at IA-avtalens mål om 20 prosent reduksjon i sykefraværet langt fra er nådd, og at utviklingen hittil i år er spesielt bekymringsfull.

Fra 2008 til 2009 forventes statens utgifter til sykefravær å øke med 4,6 mrd. kroner. Regjeringen har i dag lagt frem et forslag til omgrupperinger i statsbudsjettet for 2009 som innebærer en økning på 3,2 mrd. kroner til sykelønn ut over det som tidligere har vært lagt til grunn. Selv om utviklingen kan antas å ha sammenheng med virkningene av finanskrisen, er dette en utvikling som ikke kan fortsette.

Departementet vil oppnevne en faglig ekspertgruppe for å vurdere mulige administrative tiltak knyttet til for eksempel sykmeldingspraksis og oppfølgingen av den sykemeldte.

Departementet og hovedorganisasjonene i arbeidslivet har allerede innledet diskusjonen om hvilke premisser som bør legges til grunn for en ny IA-avtale. En felles arbeidsgruppe har i dag lagt frem en rapport som vil danne grunnlag for de videre drøftinger om avtalen.

"
Powered by Labrador CMS