lege og pasient

Norske fastleger trives best

En ny internasjonal studie viser at norske leger trives best på jobben, og er mer fornøyd med helsetjenesten enn sine kollegaer i de andre landene som er med i undersøkelsen.

Publisert

Ill.foto: Scan Stock Photo.

Elleve land er med i undersøkelsen der fastlengene har vurdert egen praksis og samhandling med spesialisthelsetjenesten.

Ikke behov for endringer

- Dette viser at det ikke er behov for strukturelle endringer i fastlegeordningen og at det er en god ordning som gir en effektiv helsetjeneste. Fastlegeordningen bør derfor videreføres, sier lederen av Allmennlegeforeningen Trond Egil Hansen til Legeforeningen.

Les også: Storavtale for helsevikarer

Mer fornøyd

De norske fastlegene er mer fornøyde med sin arbeidssituasjon og med helsetjenesten enn sine kollegaer i de andre landene. Studien ble utført av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Les også: Faglig løft for BHT

Dårligere på vurdering av kvalitet

Selv om de norske legene trives best er de dårligere på rutiner for å måle og vurdere kvaliteten på fastlegenes tjenester.

Kun fem prosent av de norske legene oppgir at de har rutiner for å motta og gjennomgå data om pasientenes erfaringer og tilfredshet med behandlingen. I resten av Europa ligger de på 50 prosent og i Sverige oppgir 80 prosent at de har rutiner for målinger.

Kun syv prosent av de norske fatlegene mente de kunne generere lister over pasienter som skal til prøver eller vaksiner.

- Det er ingen overraskelse at norske leger scorer dårlig på dette. Dette er problemstillinger vi er klar over og noe vi vil gripe fatt i og jobbe med i tiden som kommer, sier Hansen.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.Abonner på Personal og Ledelse og få åtte utgaver for kr 640.

"
Powered by Labrador CMS